Hlavní obsah

Retro víkend: před 60 lety se narodil Sting

Novinky, Stanislav Dvořák

Gordon Matthew Sumner alias Sting slaví v neděli šedesátku. Retro Víkend se připojuje ke gratulacím tomuto výjimečnému britskému baskytaristovi, zpěvákovi a skladateli, který nikdy nežil z minulosti a každým novým albem překvapuje.

Článek

Gordon Matthew Sumner se narodil 2. října 1951 v anglickém Wallsendu. Naučil se na několik nástrojů a ve škole dostal kvůli svému černožlutému svetru přezdívku Sting (žihadlo). Prošel několika amatérskými skupinami a také chvíli učil na základní škole, až v 70. letech v Londýně prorazil s bubeníkem Stewartem Copelandem a kytaristou Henrim Padovanim pod názvem The Police.

Jejich nezvyklá kombinace reggae basy a pop-punkového přístupu zaujala. Slávu jim přinesl zejména hit Roxanne a pak už Sting sbíral jeden úspěch za druhým. Dotáhl to na šestnáct cen Grammy a členství v americké Rock and Roll Hall of Fame (Síň slávy).

Kapela se sice už v roce 1984 rozpadla, ale to Stingovi umožnilo ještě větší rozlet a objevování mnoha nových stylů. Ponořil se do jazzu, world music, klasiky. První album The Dream of the Blue Turtles vydal v roce 1985. O dva roky později přišel s Nothing Like the Sun (obsahovalo mimo jiné dodnes proslulou píseň Englishman in New York).

Následovala alba The Soul Cages, Ten Summoner's Tales, Mercury Falling, Brand New Day, Sacred Love, Songs from the Labyrinth, If on a Winter's Night... a poslední symfonické Symphonicities.

Témata Stingovy tvorby nejsou jen osobní, stále více se věnuje politice a ekologii. Bojuje za deštné pralesy i za lidská práva. Např. v roce 2008 spolupracoval na albu Songs for Tibet na podporu současného dalajlámy, čímž si vysloužil zařazení na “black list” čínské komunistické strany. K východní filozofii má šedesátiletá hvězda velmi blízko, doma v soukromí se prý nejraději věnuje józe a tantrickému sexu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám