Hlavní obsah

RETRO: před 45 lety se narodil zpěvák Black Crowes

Novinky, Stanislav Dvořák

Christopher Mark "Chris" Robinson se narodil 20. prosince 1966 v americkém městě Marietta. Se svým bratrem Richem odmalička obdivovali rockové skupiny a jako děti doma jednu založili. Na přelomu 80. a 90. se pak sami stali rockovými hvězdami.

Foto: Profimedia.cz

Chris Robinson

Článek

Amatérský projekt dvou kluků Mr. Crowe's Garden se proměnil v The Black Crowes, vlajkovou loď klasického amerického rocku, která si získala milióny fanoušků. Hubený zarostlý Chris se svým bluesovým chraplákem a hipíckým oblečením vždycky vyzařoval silné charisma. V médiích funguje jako pravzor rockového zpěváka se vším všudy a velmi rád provokuje otevřenou propagací marihuany.

V roce 1989 vydali debut Shake Your Money Maker a vyjeli na turné se ZZ Top. Následující alba The Southern Harmony and Musical Companion, Amorica a Three Snakes and One Charm ještě upevnila jejich postavení zásadní blues-rockové skupiny s hity jako Jealous Again, Hard to Handle, Sting Me a Remedy.

Po deskách By Your Side a Lions se v roce 2002 z neznámých důvodů rozpadli a Chris se vydal na sólo dráhu, kde si vedl poměrně úspěšně s deskami New Earth Mud a This Magnificent Distance. Brzy se ale do skupiny vrátil, stejně záhadně, jako odešel.

Od roku 2005 tak Black Crowes pokračují, vydávají desky (Warpaint, Croweology) a pořádají turné po největších halách Ameriky. Skupina, která prodala asi 30 miliónů desek, však nikdy nehrála v ČR a nedá se předpokládat, že by se to brzy změnilo. V současné době si dávají delší tvůrčí dovolenou a Chris zřejmě chystá další sólo desku.

Reklama

Výběr článků

Načítám