Hlavní obsah

Renesanční perlu zdobí Život v peří

Novinky, Jiří P. Kříž
KRATOCHVÍLE

Po červencovém Kratochvílení rozbilo Divadlo Continuo znovu cirkusový stan na dohled od Netolic, na louce před vodním zámečkem Petra Voka s expozicí o historii československého animovaného filmu. Na Kratochvíli hraji od čtvrtka - a už jenom do neděle - Život v peří.

Foto: Marian Hochel

Z oživených prohlídek zámku Duchcov

Článek

Po inspirativních produkcích na náměstích měst v Čechách, na Moravě i na festivalech v zahraničí reprezentuje Continuo Malovice staré herectví oscilující mezi kejklířstvím, artistickým eskamotérstvím, poetickou pantomimou a choreograficko taneční naivitou lidových pouličních divadel. Život v peří je jeho první inscenací v cirkusovém stanu.

Člověk na cestě

Poetické v ní je toužení: po vzletu, po ideálu. Je také o ztrácení a o hledání naděje. Každý divák si v Životě v peří ale také přečte do ptačí říše zakletý, obyčejný lidský příběh. O beznaději životní cesty, o naplňování snu, o přibližování se nikdy zcela nedostižnému štěstí. A také o závisti. O sklonu ničit a bořit věci kolem nás, o destrukci fantazie obdařené křídly. V závistivé zlobě a znesváření ničí lidé nakonec i je. Zůstávají osiřelí, bez citu, bez hodnot. A muž se i se snem proměnění v stíny závěrečného obrazu. Splývají. Velice aktuální poselství zakleli do Života v peří Helena Štouračová, Juráš Prasetaun a režisér Pavel Štourač. Člověk na konci vlastní cesty bilancuje, vzpomíná. Všechno se mísí - realita, sny, legendy. Až do posledních chvil ale zůstává neuhasitelná touha. Vynikající atmosférou může se pochlubit inscenace.

V inspiraci jakýchsi benátských masek z komedie dell"arte evokuje autorka výpravy a masek Štouračová zároveň děsivá plátna Hieronyma Bosche nebo úzkostné surreálné obrazy Toyen.

Francouzka v českých službách

Hlavní jádro příběhu je soustředěno na člověka. Hraje ho Salvi Salvatore. Jeho sen představuje další francouzská herečka v českých službách Seiline Vallée. Oba víc než bravurně zvládají náročná artistická čísla na visuté hrazdě a na bílých látkových závěsech. Představení beze slov, za doprovodu mollově židovsko-ruských melodií - jsou kolektivní prací členů Continua - může být pro několik šťastných měst pěknou tečkou za létem.. Z Kratochvíle přejíždějí kočovní herci z Malovic do Brna, kde vystoupí 2. a 3. září na prostranství mezi Tomášským dvorem a Právnickou fakultou Masarykovy univerzity na Veveří ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám