Hlavní obsah

Renčínův humor má nadčasovou trvanlivost

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Galerie Smečky, kterou provozuje společnost Pražská plynárenská, připravila výstavu kreslíře a humoristy Vladimíra Renčína (1941–2017). Ten byl díky specifickým kresleným vtipům, spolu s kolegou Vladimírem Jiránkem, velmi populární již od 60. let minulého století. Výstava, jež končí 10. února 2018, je důkazem toho, že se oblibě těší dodnes.

Foto: katalog výstavy

Kreslíř Vladimír Renčín umí vyslovit velké pravdy.

Článek

Expozici netvoří pouze rozvěšené panely se zvětšenými autorovými kreslenými vtipy, to by bylo pro návštěvníky příliš jednotvárné. Pořadatelé do ní zařadili třeba i velkoformátové plakáty, kalendáře, obaly od gramofonových desek či titulní obálky magazínů Dikobraz, Stadion či Ohníček nebo komiksovou tvorbu.

V plazmové televizi je možné vidět animované filmy, na kterých se tvůrce podílel, a dokonce se můžeme pokochat i vinětou na lahvi jím vizuálně zpracovanou. Ukazuje to, jaký žánrový rozptyl Renčín měl. Základ jeho kreslených vtipů představuje především jasně identifikovatelná figura, doplněná všeříkajícím textem na spodním okraji. Autor dobře věděl, že kreslený humor musí být jasný a musí fungovat takříkajíc na první dobrou. To kreslíř vždycky velmi pečlivě dodržoval, a proto si u lidí získal takovou oblibu.

Foto: katalog výstavy

Dlabáček společně s Marií procházejí dějinami a znají je celé generace. Někde se s nimi letmo zastavíme a musíme se zamyslet nad světonázorovou myšlenkou, kterou vyplodí. Jinde hrdinové kreslených příběhů zabrnkají na politickou strunku, onde se zase můžeme zasmát jejich (tedy i svým) špatným vlastnostem. V Renčínově satirickém pojetí jsou zbabělost, lakota nebo alibismus tak nějak lépe přijatelnými pihami na naší povahové kráse.

Proč vlastně tyto výtvarně pojaté humorné scénky stále oslovují další a další lidi? Na to lze odpovědět vcelku jednoduše. Protože lidská povaha, zvláště co se týče jejích negativních stránek, se nikterak nemění. Ty jsou totiž imunní proti času a fungují bez ohledu na historické etapy či politické režimy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám