Hlavní obsah

Rekordního Kupku nebude moci nový majitel asi vyvézt do zahraničí

Právo, Peter Kováč

Obraz Františka Kupky Tvar modré, který se v dubnu v Praze prodal na veřejné aukci za rekordních 55,75 miliónu korun, zřejmě nesmí opustit území České republiky. Národní památkový ústav (NPÚ) vydal podle ČTK v pátek prohlášení, že obraz je kulturní památkou ČR. V pátek odpoledne na NPÚ nebyl nikdo, kdo by Právu tuto informaci potvrdil.

Foto: Repro katalog

Obraz Františka Kupky Tvar modré (výřez)

Článek

Vladimír Lekeš, jednatel společnosti Adolf Loos Apartment, která obraz vydražila, pro Právo uvedl, že je touto informací překvapen: „Před aukcí, přesně 18. ledna 2012, jsem dostal od NPÚ písemné sdělení, kde je uvedeno, že obraz není kulturní památkou a s tímto vědomím jsme obraz i dražili. Budeme i nadále usilovat o jeho vývoz a budeme o tom jednat s ministerstvem kultury ČR, protože nový majitel chce Kupkův Tvar modré vystavit ve významné světové galerii, kde bude trvale přístupný pro veřejnost.“

Kdo je novým majitelem obrazu, není známo. Podle očitých svědků, kteří informaci potvrdili Právu, se v sále při dražbě Tvaru modré pomocník aukčního licitátora dohadoval mobilním telefonem s rusky hovořící osobou. Není však jisté, zda šlo o majitele, o galerijního nákupčího nebo o zprostředkující druhou osobu. Aukce v Česku jsou přísně anonymní.

Obraz Tvar modré, jedno z prvních děl abstraktního malířství na světě, získal ve Francii v roce 1919 přímo od Kupky továrník Jindřich Waldes. Malíře měl jako významného vlastence rád a finančně ho nákupy podporoval. Bez Waldese by měl Kupka vážné existenční problémy a žádný obraz by ve Francii nenamaloval.

Foto: Repro katalog

Obraz Františka Kupky Tvar modré patří k prvním dílům abstraktního malířství na světě

Po zatčení Waldese nacisty byly jeho obrazy zabaveny a po válce se jako konfiskát dostaly do pražské Národní galerie. Waldesovi dědicové, žijící trvale v Americe, je získali zpět v restituci až v roce 1996, ale s podmínkou, že díla nesmí odvézt z Čech do USA, ale mohou je v Praze volně prodat.

Část nejcennějších Kupkových obrazů od Waldesů vykoupil v roce 1999 český stát za 100 miliónů korun. Mezi plátny, která tehdy nabídl Jindřichův syn Jiří Waldes k odprodeji, byl i obraz Tvar modré. Ministerstvo kultury ČR i Národní galerie však tehdy uvedly, že o toto konkrétní dílo nemají zájem se zdůvodněním, že malíř je po nákupu v roce 1999 ve stáních sbírkách dostatečně a reprezentativně zastoupen.

Reklama

Výběr článků

Načítám