Hlavní obsah

Ředitel Miro Smolák: Vyhledáváme osobnosti napříč žánry

Právo, Jan Šída

V pražském kostele svatého Rocha na Strahově sídlí Galerie Miro už od roku 1993. Její majitel a ředitel Miro Smolák se rozhodl o sedm let později jako výraz uznání mecenášům umění i samotným umělcům vytvořit projekt mezinárodních ocenění Trebbia. Sošku anděla si už odnesly osobnosti nejen z Čech a Slovenska, ale také z Evropy i zbytku světa. Patří mezi ně hudebníci Bob Geldof, Ron Wood, mecenáška Meda Mládková, režisér Otakar Vávra či Nicholas Winton. Letošní, patnácté slavnostní předání cen proběhne 13. března ve Španělském sále Pražského hradu.

Foto: Jan Šída, Právo

Galerista a zřizovatel Nadačního fondu Trebbia Miro Smolák s cenou

Článek

Byl projekt cen váš nápad?

Ano, v roce 1993 jsem se vrátil z Německa a nastěhoval jsem se do kostela svatého Rocha. Díky půjčce Karla Gotta v něm mohla vzniknout Galerie Miro. Časem mi došlo, že i v kultuře se dá prosperovat, ovšem jen když jí pomáhají movití mecenáši. Napadlo mě vytvořit ceny, jež by byly poděkováním lidem, kteří kulturu vytvářejí, podporují nebo se snaží spojovat národní kultury. Kostel svatého Rocha totiž vznikl jako poděkování bohu za to, že ušetřil Prahu morové epidemie. A ceny Trebbia na to svým způsobem navazují.

Proč se ceny vůbec jmenují Trebbia?

Svatý Roch se v Itálii setkal na břehu řeky Trebbia s andělem, který ho uzdravil. Tento příběh mi sdělila formou dopisu jazzová zpěvačka Jana Koubková. Proto je soška cen pojata takto. Bronzový anděl pochází z dílny Stefana Milkova a letos bude udělován poprvé.

Změnila se nějak za patnáct let původní idea?

Spíše se posunula. Nejprve jsme cenu dávali za podporu kultury a umění a za tvůrčí činnost, později bylo ocenění rozšířeno za přínos k dialogu národních kultur. Vyhledáváme osobnosti napříč žánry a každý rok se pomocí dražby obrazů výrazných osobností snažíme věnovat polovinu finančního obnosu někomu potřebnému. Letos to bude nadace Chantal Poullain.

Kdo vybírá oceněné?

Volí je Mezinárodní nominační komitét. V průběhu roku mu přicházejí z celého světa návrhy. Z nich do každé kategorie nasadíme devět jmen a členové komitétu zaškrtají své kandidáty. Kdo má nejvíce hlasů, obdrží cenu.

Nakolik je obtížné přesvědčit zahraniční osobnosti, aby si pro cenu přijely?

Například Rona Wooda z Rolling Stones přivedl Václav Havel, a protože maluje, měl v Galerii Miro výstavu. Tak jsme se seznámili. Později přijal i náš návrh na cenu a jeho syn si ji převzal na slavnostním večeru. Bob Geldof byl na Woodově výstavě, o dvanáct let později jsem mu nominaci poslal, on ji přijal a přijel. Musím zdůraznit, že neplatíme nikomu za to, že přijede. Je to jen jeho rozhodnutí.

Proč nejsou mezi nominovanými i sportovci?

Brankář Petr Čech nám před několika lety namaloval do aukce obraz. Oslovujeme známé lidi, kteří nejsou malíři, aby namalovali obraz. Letos dražíme třeba obraz Milana Lasici, který vznikl jako jeho prvotina. Tato díla dražíme jako rarity. Sportovci mají na kulturním sbližování také zásluhu a mohli bychom je v budoucnu oslovit.

Čím bude zajímavý letošní ročník?

Maroš Kramár moderuje za Slovenskou televizi, Jitka Novotná za Českou televizi, která nasadí zpožděný přenos slavnostního večera. Spisovatel Páral získá cenu za celoživotní dílo. Bořek Šípek byl nominován ještě za svého života, proto cenu obdrží, ale in memoriam ceny běžně neudělujeme. Dále si anděla odnese devadesátiletý venezuelský malíř Carlos Cruz-Diez, kterému odborníci říkají poslední picassovec. Má stálou expozici v Louvru, ale u nás se o něm neví. Poprvé přijede světoznámá operní zpěvačka Geraldine Chauvet.

Reklama

Výběr článků

Načítám