Hlavní obsah

Red Hot Chili Peppers prodávají práva na písně jako Dylan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká skupina Red Hot Chili Peppers prodává práva na svůj písňový katalog fondu Hipgnosis, cena se má podle médií pohybovat mezi 140 a 150 miliony dolarů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpívá Anthony Kiedis.

Článek

Skupina známá také jako „RHCP“ vznikla v roce 1983 v Los Angeles a uměleckého vrcholu dosáhla v devadesátých letech s kultovními deskami Blood Sugar Sex Magic a One Hot Minute, kde vypilovala svůj styl mezi funkem, rockem a psychedelií k dokonalosti. Později se vydala spíše komerční cestou a ztratila unikátní zvuk.

Kapela, která vstoupila do Rokenrolové síně slávy, je stále aktivní a bubeník Chad Smith nedávno zmínil, že pracují na nové desce. Zatím není jasné, zda byl obchod s fondem Hipgnosis plně dokončen.

Fond se zabývá vykupováním písní již delší dobu. Pozornost vzbudil, když loni koupil celou tvorbu zpěvačky Shakiry včetně hitů Hips Don’t Lie a Whenever, Wherever. Přesná cena není známa. Shakira je v každém případě komerčně nejúspěšnější latinskoamerickou zpěvačkou v dějinách.

Fond se snaží těžit ze streamování, televize, filmu, reklamy a coververzí. Podobně získal i hudbu Blondie, Barryho Manilowa, Chrissie Hyndeové a dalších. Více než 600 písní Boba Dylana koupila v roce 2020 společnost Universal Music Group (UMG). Cena nebyla upřesněna, podle odhadů médií by se mohlo jednat asi o 300 milionů dolarů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám