Hlavní obsah

RECENZE: Zrodila se hvězda. Lady Gaga září v hudební romanci

Právo, Věra Míšková

Již počtvrté v historii přichází do kin film s názvem Zrodila se hvězda. Po původním snímku z roku 1937 zopakoval téma vzestupu jedné a pádu druhé star v roce 1954 George Cukor s Judy Garlandovou a o dvaadvacet let později Frank Pierson s Barbrou Streisandovou. Letos se k němu vrací herec Bradley Cooper, který debutuje jako režisér, titulní roli svěřil Lady Gaga a sám si zahrál hlavní mužskou postavu.

Foto: Vertical Ent.

Lady Gaga a Bradley Cooper.

Článek

Zápletka se prakticky nezměnila, ať jde o svět filmového, nebo hudebního šoubyznysu. Úspěšný zpěvák objeví v Zapadákově talentovanou stydlivou dívku, pomůže jí k úspěchu a slávě, ale sám se v jejím stínu čím dál víc propadá do zhoubného kolotoče alkoholu, drog a depresí…

Že má Cooper jako herec velké kouzlo, bylo jasné, a jeho postava písničkáře Jacksona si také získá diváky (nebo přinejmenším divačky) od prvních okamžiků. Otázkou však bylo, jak si poradí za kamerou a jak se s hereckou rolí popere zpěvačka známá jako Lady Gaga.

Cooper ve svém debutu vsadil na třikrát osvědčený příběh a samozřejmě se nabízí otázka, proč ho točil počtvrté. Asi proto, že je to příběh, který přinejmenším část publika zaujme vždycky, a budiž řečeno, že Cooper jen málokdy překračuje únosnou hranici sentimentu, stejně jako míry klišé na téma proradnosti světa celebrit a záře reflektorů.

Hlavním a velmi příjemným překvapením je však Lady Gaga, která v roli Ally prokazuje herecký talent, jaký by od ní málokdo čekal. Zprvu nesmělá, rozpačitá i ostražitá písničkářka, která si nevěří. To je pro superstar jejího formátu nesnadný herecký úkol – a zvládla ho výborně. Takže když pak Ally vycítí přízeň publika, rozjede zpěv naplno a strmě vystoupá po žebříčku slávy vzhůru, nikdo už nemůže říci, že hrála ve filmu jen sama sebe.

A pak je tu hudba, na níž se Lady Gaga částečně podílela a která je moderní a sálá ohromnou energií od úvodních Jacksonových vystoupení, přes emocemi nabité duety až k Allyiným sólům v bouřících arénách. Hudba je také tím, co přebíjí sladkobolnost zejména závěrečných pasáží a zvedá film o pěkných pár stupínků nad scénář.

Zrodila se hvězda
USA 2018, 136 min. Režie: Bradley Cooper, hrají: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliot a další.

Celkové hodnocení 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám