Hlavní obsah

RECENZE: Zombieland 2. Ptákovina, ale nejde se nesmát

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety kosili zombíky na tisíc způsobů a už jsou tu zase. Šéfík Woody Harrelson, intelektuál Jesse Eisenberg, jeho přítelkyně Emma Stoneová a jejich věčně dospívající chráněnkyně Abigail Breslinová v praštěné komedii Zombieland: Rána jistoty, kde vzduchem poletuje spousta fórů a zombie mozků.

Trailer k filmu Zombieland 2: Rána jistotyVideo: Falcon

 
Článek

Druhý díl Zombielandu je téměř úplně stejný jako první. Stejní hrdinové, herci, druh humoru, přibližně i příběh, akční kamera, excelentní efekty. Scénář napsali jako podle americké učebnice, a tak předvídatelnost atakuje rekordní hodnoty. V podstatě každý divák hned pozná, jak to bude s vedlejší postavou přihlouplé blondýnky, stejně tak většinou zná pravidlo o tom, že když hrdina potká silnou ženskou postavu a pak mu na chvíli zmizí, určitě se pak vrátí a všechno nějak zachrání.

U Zombielandu je možné to vše vědět, a přesto se bavit. Protože „příběh“ v takové komedii vlastně není důležitý, nikdo není ve skutečnosti napjatý, jestli dobro vyhraje. Jde jen o věšák na myriády cynických hlášek, parodií, citací a aluzí - a ty fungují bezvadně.

Druhý Zombieland přináší spoustu rozkošně ujetých nápadů, nové druhy zombies, efektní a bizarní „zombie killy“, kouzelné vedlejší postavičky (blondýnka v růžovém) i lokace (Bílý dům, městečko zkouřených pacifistů).

Foto: Columbia Pictures

Zombieland se dočkal pokračování. Na snímku Emma Stoneová

Foto: Columbia Pictures

Zombieland 2: Rána jistoty

Kromě toho současně plní i funkci řemeslně skvěle zvládnutého akčního snímku, kde zombie bitky připomínají balet a efekty nemají chybu. Jen je nutné přepnout mozek na nonsensový humor a neklást nároky na hlubší smysl. Smyslem je tu hlavně smích. Na otázku, jestli druhý díl musel vzniknout, se odpovídá snadno: určitě ne. Dějiny kinematografie by se bez něj obešly, ale na otázku, jestli to je i podruhé zábavné, je nutno říct jednoznačné ano.

Celkové hodnocení: 75 %

RECENZE: Krimi s Rodenem neurazí, ale ani nenadchne

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám