Hlavní obsah

RECENZE: Ženská sexualita ve švédském komiksu

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská historička myšlení Liv Strömquistová se dlouhodobě zabývá kulturní dekonstrukcí. V českém překladu jí vyšel komiks Ovoce poznání, který pro leckterého čtenáře může být minimálně na první pohled poněkud kontroverzní. Dekonstruuje totiž vnímání ženského pohlavního orgánu a sexuality, a to na ploše historie.

Foto: Paseka

Obal knižní novinky

Článek

Výrazně feministické dílo oplývá břitkým humorem a jeho narativ působí příjemně „ukřičeně“. Částečně mu dominuje současná vypravěčka, žena s copem, která rozkládá vnímání pohlaví a ženské sexuality v různých historických etapách. Pojmenovává fakta věcně a jasně, připomíná, nakolik absurdně byla ženská sexualita vnímána ve středověku, v osvícenské epoše i v 19. století.

Vytahuje na světlo lékařské omyly, kterých je přirozeně v historii po právu plno, v nichž si však ženy vedly pod taktovkou mužů vždy o poznání hůře, a poukazuje na potlačování ženské rovnoprávnosti, která dominovala všem historickým etapám. Poté, co se na více než polovině knihy Strömquistová věnuje historické perspektivě, přejde k tématu tabu, které panuje dodnes.

Pomocí banálních a logických argumentů polemizuje o tom, proč je téma menstruace i v 21. století tabu a proč o něm i samotná bible hovoří jako o něčem nečistém, téměř na hranici vážné nemoci.

Liv Strömquistová napsala pokrokovou, uvědomělou, inteligentní a přitom vtipnou knihu, v níž přesně pojmenovává sexistické nešvary minulosti i současnosti a má v rukou moc otevřít oči mnoha zaslepeným zastaralými konvencemi. Jen škoda, že ti po jejím díle pravděpodobně nesáhnou.

Liv Strömquistová:

Ovoce poznání

Paseka, 144 strany, překlad Marie Voslářová, 289 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám