Hlavní obsah

RECENZE: Zemětřesení 2 je album, které probouzí vášeň

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když třicetiletý zpěvák Jiří Schelinger v roce 1981 v Bratislavě tragicky zahynul skokem do Dunaje, zbyly po něm skladby, které zamýšlel vydat na albu Zemětřesení. Po některých z nich, spolu s pár již zveřejněnými, sáhli v roce 1993 členové projektu Zemětřesení.

Foto: Warner Music

Obal alba Zemětřesení 2.

Článek

Ve fanouškovské anketě Černá vrána do jedné superskupiny vybraní Aleš Brichta, Miloš Doležal, Vlasta Henych a Štěpán Smetáček je vydali na desce Zemětřesení. A byli úspěšní.

Po šestadvaceti letech světlo světa spatřilo album Zemětřesení 2. Jsou na něm další tři nevydané písně ze zamýšleného Schelingerova alba, čtyři už vydané a tři nové, opatřené texty Františka Ringo Čecha. Napsal je pro Schelingera na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

Zásadní obměnou prošla sestava kapely. Post zpěváka Aleše Brichty zaujal Mladen Djelmo a místo baskytaristy Vlasty Henycha Miloš Doležal junior. Oba se výrazně přičinili o to, že je deska kompaktní, více než ta první.

Barva Djelmova hlasu se totiž té Schelingerově tak blíží, až to může posluchače znejistit. Lze namítnout, že to zavání otrockou doslovností a evokuje spíše nějaký revivalový počin. Schelingerův zastřený chraplák byl ale tak osobitý a výjimečný, že celému albu v podání jeho mladšího kolegy vysloveně sluší a spíše je nese k aktu hluboké úcty.

Basové linky mladého Doležala zdobí písně rafinovaností i delikátní souhrou s pro celek funkčně vystavěnými bubenickými party Štěpána Smetáčka. Vpletly se nenásilně i do výrazných kytarových linek Doležala staršího a implantovaly do nich mladistvou svěžest danou jiným generačním cítěním.

Miloš Doležal je znamenitý kytarista, který klasický hard rock cítí a umí ho přesvědčivě zahrát. V tom duchu dal svému výkonu prostor. Zaplnil písně nápaditými tažnými riffy, které jsou jejich základním stavebním kamenem, poctivým beglajtem a ještě je nechal takříkajíc dýchat.

Hardrocková pocta

Sound písní ctí hard rock sedmdesátých let, přitom je v něm patrně otištěný současný zvukový přístup. Deska tak nezní archaicky, a to ji s ohledem na dobu, ve které vyšla, dělá nadčasovou.

Slabší stránkou jsou některé texty. V Bez tebe nelze žít se vtip ve verzích různých pořekadel a frází ztratil v propletenci slov, Maratón je nenápadité podobenství se sportovní disciplínou pokulhávající za hudební složkou, Alchymistu zase trýzní sloky s touhami ze starých časů a „nakopává“ ho až ono slovo z názvu v refrénu.

Lépe dopadly texty s dějem vztahovým. Jistě i proto, že v romantických písničkách (Znám tisíc důvodů, Sen, Ptají se lidé) Djelmův hardrockový zpěv zjihne a dosáhne přesně té porce emoce, která láskyplným vyznáním v textu bere prvek fádnosti.

Zemětřesení 2 je nejspíš tečkou za čerpáním z archivu nevydaných skladeb Jiřího Schelingera. Otevřelo ale jiné téma, téma vkusné inspirace. Doležalem, Smetáčkem a Henychem (na texty Františka Ringo Čecha) napsané nové písně Severák, Bez tebe nelze žít a Sněhová královna mají schopnost probudit u posluchačů novou vášeň pro česky zpívaný hard rock na úrovni přesahující její hranice. A to je impuls k nezaplacení.

Zemětřesení: Zemětřesení 2
Warner Music, 48:15

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám