Hlavní obsah

RECENZE: Vyšetřování řeší sebevraždy v mocné firmě

Právo, Klára Vlasáková

V pořadí čtvrtý do češtiny přeložený román francouzského autora Philippa Claudela s názvem Vyšetřování vykresluje temný obraz společnosti, v níž byly společenské vztahy plně podřízeny efektivitě výroby, ačkoli už nikdo neví, co se vlastně vyrábí a proč.

Foto: nakladatelství Paseka

Obal knižní novinky

Článek

Děj začíná v okamžiku, kdy do nehostinného města přijíždí Vyšetřovatel, který má rozkrýt pozadí tajemných sebevražd, k nimž došlo v tamní velké firmě. Od začátku je však jasné, že to nebude nic jednoduchého.

Setkáváme se s klíčovými postavami celé kauzy, ale jejich chování a výpovědi věc jen zamlžují a komplikují. Takřka všechny osoby včetně Vyšetřovatele se jmenují podle svých pracovních funkcí. Důležitý je tak jejich přínos tajemné firmě. Jiné rysy jedinci nemají – ve světě, kde všechno ovládá zákon efektivity, je ostatně ani nepotřebují.

Hrdina se do celé záležitosti stále víc a víc zaplétá, až začíná pochybovat naprosto o všem. Případ, jenž měl na začátku jasná východiska, se stává čím dál absurdnější. V jedné scéně tak například vypovídají samotné mrtvoly a čtenář se také dozvídá, že smrt není konec – jedná se pouze o pracovní neschopnost sedmého stupně.

Komplikovat se pak začíná i úloha hlavní postavy. Lidé ve městě tak dlouho podrývají Vyšetřovatelovo poslání, až si jím už není jistý ani on sám.

Firma je přece potřebná

Románem jasně prostupuje společenskokritická linka. Kniha vyšla v originále v roce 2010, přičemž v letech 2008 a 2009 si vzalo dobrovolně život přinejmenším devatenáct zaměstnanců francouzské společnosti France Telecom. Na vině mohl být, jak píše BBC, tlak ze strany vedení firmy, které uvedlo, že hodlá přistoupit k masivnímu propouštění.

France Telecom pak není jediná společnost, která čelí obvinění ze způsobu, jakým zachází se svými zaměstnanci. V médiích se objevila svědectví o nelidských podmínkách například čínských pracovníků továren vyrábějících produkty značky Apple či kambodžských švadlen šijících oblečení pro textilní řetězce typu H Podobných děsivých případů je celá řada.

Román Vyšetřování ostře tematizuje reakce, jež podobná odhalení vzbuzují. Lidé z města, kteří jsou konfrontováni se sebevraždami, jsou znepokojeni a souhlasí, že něčemu takovému by se mělo předcházet – ale nic víc. Firma je pro město přece potřebná.

Tyto pasáže připomínají, jak důležitá je literatura, která se kriticky zabývá současnými fenomény – a jak takový typ literatury v českém kontextu chybí.

Román však na několika místech oslabuje doslovnost. V pasážích, kde vypravěč ozřejmuje vyznění („Zavřel oči, aby ten obraz prázdného sejfu zmizel, sejfu, ve kterém nebylo lautr nic a který se svým způsobem stal dokonalou metaforou situace, v níž se nacházel, a snad i celého jeho života.“) se čtenář může cítit podceňovaný anebo hůř – znuděný.

Navzdory této výtce se jedná o knihu kousavou, znepokojivou a potřebnou.

Philippe Claudel: Vyšetřování
Paseka, překlad Zora Obstová, 188 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám