Hlavní obsah

RECENZE: Umírající detektiv vyšetřuje též z lůžka. I takový je severský krimi román

Právo, Jaroslav Špulák

Lars Martin Johansson, druhdy úspěšný vyšetřovatel a bývalý šéf Národní kriminální policie, byl stižen mrtvicí. Jeho stav byl vážný, naděje na uzdravení nicméně existovala. Při vykonávání léčebných procedur se od neuroložky dozvěděl o pětadvacet let starém případu vraždy devítileté dívky Yasmine Esmeganové, který byl před krátkým časem promlčen.

Foto: Moba

Obal knižní novinky

Článek

Již na nemocničním lůžku a poté i po propuštění do domácí léčby se pustil do vyšetřování. Nápomocni mu byli přátelé, manželka a samozřejmě neuroložka, která mu dodala některé důležité dokumenty. Detektivův zdravotní stav se nicméně zhoršoval, a tak napětí kolem vyšetřování vraždy v knize střídá napětí spojené s průběhem léčby.

Švéd Leif G. W. Persson je hvězdou severského thrilleru a v rodné zemi platí za odborníka v oblasti kriminologie. Zná velmi dobře tamní právní systém, který v románu podrobil kritice. Stejně tak se pustil do pranýřování špatně odvedené práce svých policejních kolegů v době, kdy byla vražda dívky vyšetřována.

Není to obvyklá detektivka, jak ji známe od jiných severských autorů. Některé věci jsou v ní jasné předem, navíc vyšetřující detektiv nevychází příliš do terénu, ale řeší celý případ převážně v klidu nemocnice či domova, čímž zbavuje příběh jedné důležité linie napětí.

Persson nadto nepatří k těm vypravěčům, kteří by šli takříkajíc rovnou na věc. Je obšírný, popisný, jeho styl je poněkud nezáživný, pomalý. Je nicméně mimořádně přesný, potrpí si na detaily a nešidí opisy okamžiků, o nichž ví, že je v nich důležitá informace. Ta se pak v plné pravdivosti vynoří třeba až ve chvíli, kdy se celý proces vyšetřování pohne kupředu. Postupné odtajňování a dílčí překvapování jsou autorovými silnými zbraněmi. Kniha Umírající detektiv není příliš vzrušující. Je to poněkud neobvyklá detektivka, kterou si každý spisovatel někdy zkusí napsat. Její hlavní postavou je vyčerpaný důchodce, který chce přinést spravedlnost mrtvé dívce a její rodině, když už systém zklamal.

Leif G. W. Persson: Umírající detektiv

Moba, překlad Jaroslav Bojanovský, 472 stran, 399 Kč

Celkové hodnocení 60 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám