Hlavní obsah

Recenze: U Nightwork je vše při starém. Bohužel

Právo, Jaroslav Špulák

Navenek to vypadá, jako by vše, co udělá skupina Nightwork, bylo k popukání. Alespoň podle reakcí diváků na koncertech, stejně tak podle popularity, které se těší lidé z kapely.

Foto: On Air Music/Parlophone

Nightwork: Čauki Mňauki

Článek

Skutečnost je ale jiná, zvláště po vydání nového alba Čauki Mňauki, které by na nějaký čas mělo být v diskografii šestice poslední. Řada věcí k popukání není, řada není ani veselá, byť se o to členové této hudebně-kabaretní party křečovitě snaží.

Přitom by nemuseli. Například seriózněji pojatá PíseňOlásce – pěkně zaranžovaná a citlivě podaná – ukazuje, že možná mají pravý autorský potenciál jinde, než jej dosud hledali.

Filozofie Nightwork je nicméně následující: napsat stěžejní písničku, na albu ji obklopit dalšími zbytečnými a spoustou produkční vaty, dát tomu příběh a pak s tím vyrazit mezi lid. Funguje to skvěle, popularita Nightwork brala pracovitým a hudebně hloubavým dech i chuť.

Foto: archív kapely

Hudební skupina Nightwork.

Na novince ale píseň podobná Globálnímu oteplování nebo Teplákům není. Je to spíš série nevýrazných nápadů, které se rozšířily do podoby písničky, vzaly si na cestu obligátní výplň a všechno doplnily texty, které možná někomu připadnou veselé.

Písničky na desce s pitomým názvem Čauki Mňauki mají nicméně velmi slušný zvuk a ani některé hudební nápady nejsou k zahození. Osvěžením je exoticky znějící Brazilia, příjemná je „filmová“ Čekám na signál.

Závěr alba – v podobě diskotékové dupárny 4-3-2-1 Tancuj (Panáčky) a swingově ovanutá Čauki Mňauki – je naopak tak plytký (v hudbě a hlavně v hloupých textech), že jednoho napadne mít radost nad tím, že to tahle parta na čas zabalí.

Lze pochopit, že Nightwork našli na české scéně prostor, do kterého se svou výše popsanou filozofií vstoupili a uspěli. Za zlé jim však lze mít to, že se během své existence pokoušeli dělat kabaret, místo aby kromě toho dali průchod svému hudebnímu a pěveckému talentu a napsali i písničky, které budou tak dobré jako PíseňOlásce na této desce.

Nightwork: Čauki Mňauki
On Air Music/Parlophone, 48:08

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám