Hlavní obsah

RECENZE: Trabantem až do bezvědomí. Australská pustina dala cestovatelům lekci

Novinky, Stanislav Dvořák

Trabantí cestovatelské dobrodružství pokračuje. V posledním díle, který brzy vstoupí do kin, projelo východoněmecké vozítko s česko-polsko-slovenskou posádkou Austrálii a část Indonésie.

Foto: Aerofilms

Trabant dosáhl maxima a nepřežil.

Článek

Trabantem do posledního dechu zní oficiální název dokumentu Dana Přibáně o šílené výpravě trabantů, motorky a polského „malucha“ přes Austrálii. Dalo se čekat, že v pustině, kde mají  problémy i terénní vozy, se trabanty neosvědčí a také to tak dopadlo. Film zábavně zachytil nekonečnou sérii poruch, nehod, oprav, dalších poruch a dalších oprav ústící až v nepředstírané zoufalství odvážné skupiny cestovatelů. Tentokrát se k nim připojili i dva vozíčkáři, kteří východoněmecký zázrak řídili jen rukama.

Foto: Aerofilms

Trabantem do posledního dechu

Výpravu trápila odpadávající kola nebo nefunkční motory a brzdy, ale i zranění a nemoci. Když s obrovským vypětím sil dorazili příliš pozdě a s rozbitými auty do Indonésie, nastala krize a hlasování, jestli celou akci neukončit.

Nejcennější na filmu je neúnavná úsměvná touha protagonistů něco dokázat a černý humor, který se stává nutnou podmínkou přežití, pokud chcete trabantem objet svět. Tentokrát tvůrci ještě zdůraznili ekologický rozměr, když se věnovali problému s palmou olejnou, kvůli které se likvidují obrovské kusy přírody.

Film se pochopitelně podobá předchozím dílům trabantí ságy, ale určitě stojí za vidění. Je totiž vtipnější než většina dnešních českých komedií.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám