Hlavní obsah

RECENZE: Temná dobová detektivka jako obraz zla

Právo, Eva Zajíčková

Psychologicky laděný temný detektivní příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Jiřího Svobody Zádušní oběť, který měl v neděli premiéru na ČT 1, se vrací do počátku 20. století a otevírá téma viny, msty a spravedlnosti.

Foto: Česká televize

Milan Kňažko jako komisař Mondl ve filmu Zádušní oběť

Článek

Do malého města přijíždí během války z Vídně komisař Mondl (Milan Kňažko), aby vyšetřil vraždu, kterou obyvatelé i četníci zpočátku považují za rituální. Věcný a zkušený komisař, který ani nepodléhá náboženským předsudkům, ani netouží mít nepříjemný případ co nejrychleji vyřešený jako četníci, však čelí při hledání pravdy stále napjatější náladě mezi lidmi. Záhadných vražd přibývá, a tak se navzdory Mondlovi obrátí nenávist obyvatel proti šochetovi, židovskému řezníkovi.

Film, k jehož působivosti výrazně přispívá kameraman Vladimír Smutný, se přitom nedrží jen v žánru historické detektivky. Zatímco na jedné straně získává nádech mysteriózního thrilleru, na druhé se kontury temného příběhu rozplývají v metaforickém hávu, kdy se snímek proměňuje v obraz lidské krvelačnosti a zla. Obě tyto polohy se však stávají i jeho slabinami.

Ve snaze zdůraznit obecný přesah totiž rámuje režie příběh nadbytečnou aktualizací a nejednou sklouzne k vypjaté teatrálnosti. Nepříjemně se tím ruší jak věcná detektivka, tak psychologická rovina, kterou tvůrci budují pomalu odhalovaným vztahem mladé židovské dívky Ley (Eva Josefíková) a kuchařky Almy (Agi Gubíková).

Hluboký, i když oboustranně narušený vztah dvou hlavních ženských postav přesto zůstává silným místem, a to i kvůli hereckým výkonům. Kňažko podává s jistotou a úsporností jak uzavřenost a profesionální odstup komisaře, tak jeho schopnost proniknout k lidem.

Josefíková dokázala dát téměř beze slov své již na pohled dospělé ženě výraz dítěte, které i po letech stále v bolesti stojí nad mrtvou matkou, Gubíková vládne mimořádně působivou ženskou vřelostí, jak už mohlo české publikum poznat v jiném Svobodově filmu, Posledním cyklistovi.

Za zmínku stojí i výkon Kláry Trojanové, která se před kamerou v posledních letech objevuje jen vzácně.

Zádušní oběť
ČT 1, 9. dubna Námět a scénář: Vladimír Körner, režie: Jiří Svoboda, hrají: Milan Kňažko, Agi Gubíková, Eva Josefíková, Klára Trojanová aj.

 Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám