Hlavní obsah

RECENZE: Stalker? Lars Kepler na svém vrcholu

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V románu Stalker autorská dvojice skrývající se pod pseudonymem Lars Kepler vycítila naladění společnosti, podchytila trendy, ve kterých moderní člověk žije, a proměnila je v ústřední motivy románu. Proto se strhující detektivní příběh odehrává v kulisách internetového světa, YouTubu a sociálních sítí.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky

Článek

Neopomněla zapracovat sexuální motivy, stockholmský kolorit a společně s dovedností práce s napětím vytvořila strhující příběh hodný označení bestseller.

Brutální vraždy, zohyzděná těla a přitom schopnost držet balanc před pádem do absurdity a přehnanosti. Vyprávění zůstává po celou dobu děsivé, místy šokující, ale nikdy není přehnané, nikdy násilně dovedené do extrémů. Kepler si pohrává s detaily, nechává čtenáři drobné falešné stopy, neklade mu jasné nápovědy. Román takřka postrádá hluchá místa a ve své komplexnosti je příběh vystavěn a precizně domyšlen do nejmenších detailů.

Kepler v knize lehce narušil strukturu postavy tradičního detektiva. Postarší, životem zkroušený a uvnitř citově vyhořelý Joona z předchozích románů se vrací, autoři však vycítili, že jako postava ztrácí dech, a proto doplnili do středu románu osobu druhou. Proto už v něm nestojí jen charakterem ryzí, fyzicky maximálně zdatný policista, ale i „běžný smrtelník“, jehož úvahy psychiatra, selský rozum a empatické smýšlení povyšují rozřešení případu o level výše.

Po velmi úspěšném Písečném muži se tak na přední pozici v sérii Keplerových románů dostává právě Stalker.

Lars Kepler: Stalker
Host, překlad Azita Haidarová, 584 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám