Hlavní obsah

RECENZE: Smith nebude Clooney, ani kdyby se rozkrájel

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisérské duo Glenn Ficarra - John Requa v roce 2011 okouzlilo svět vtipným a citlivým příběhem Bláznivá, zatracená láska. Ve filmu Focus se pokusili skloubit několik ne zcela kompatibilních žánrů.

Foto: Warner Bros.

Will Smith a Margot Robbie

Článek

Film Focus se od začátku nemůže rozhodnout, jestli chce být odlehčenou romantickou komedií, uslzeným dramatem, nebo krimi thrillerem. Deset minut je jedním, pak druhým, pak zase třetím. Diváka tak mate, že ve výsledku nemá žádnou atmosféru a začíná být překvapivě nudný.

Casting je druhý průšvih filmu. Do hlavní dvojice obsadili Willa Smithe, jehož herecké schopnosti jsou značně omezené, a méně známou a mnohem mladší Margot Robbie. Ti tvoří velmi málo pravděpodobný páreček a moc to mezi nimi nejiskří. Ušatý černoch před padesátkou a dvacetiletá modelka? Vzhledem k tomu, že nejde o klasickou zlatokopku, je na místě se ptát: Proč?

Scénář napodobuje starý model podvodnických komedií, kdy se podvodník a jeho konkurentka brání tomu, aby se zamilovali, ale nakonec láska zvítězí. Bohužel to dělá hůře než jeho předchůdci. Smith většinu doby jen machruje a blondýně pořád vysvětluje a vysvětluje. Do George Clooneyho a Catherine Zeta-Jones mají zatraceně daleko. Chybí charisma i herectví. Na obranu tvůrců lze dodat, že dialogy jsou místy relativně vtipné. A málokterý film má tak cool soundtrack.

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Výběr článků

Načítám