Hlavní obsah

RECENZE: Skupina Traktor likviduje předsudky

Právo, Jaroslav Špulák

Moravská skupina Traktor je na světě od roku 2001. Vydala pět alb, přičemž to třetí, Tmel (2011), naznačilo, že umí víc než jen legrační bigbít s přídomkem agro.

Foto: archív skupiny

Skupina Traktor vydala své páté album

Článek

Podzimní album Artefuckt už představuje velmi sofistikovanou rockovou kapelu, která má sama na sebe vysoké nároky, v textech přináší více než jeden plán a dokázala nahrát desku s výtečným zvukem.

Traktor přijal jako základní stavební kámen tvorby syrový hard-rock. Inspirován je tvorbou takto zaměřených britských skupin ze sedmdesátých let, nicméně jeho sound je o poznání modernější a výrazně melodický.

Na albu jsou písničky, které mají až stadiónovou atmosféru – Vstaňte, pane Lincolne, Letokruhy, Artefuckt či Uveď nás v pokušení (sv. Cecílie), rockové vypalovačky s nosným riffem Děvka č. 5 (Závist), Romeo & Julie, připočítat lze i bonusovou coververzi skladby No Voices In The Sky od Motörhead) či volné kompozice s naléhavostí v interpretaci (Masky, Bolest hrdinů).

Foto: BMS

Nová alba

Kapela je všechny opatřila velmi dobrým zvukem, mají promyšlené aranže a pozoruhodné je vrstvení nástrojů v některých z nich. V tomto ohledu jde o velmi profesionální a promyšlenou práci. Zpěvák Martin Kapek má velmi výraznou a zdravě rockovou barvu hlasu. Rozsahem sice nepatří k nadprůměrným, jeho projev ale sound Traktoru korunuje a posiluje, protože si žánrově vyhovují.

Nepřehlédnutelné jsou i texty nového alba. Jestliže Traktor v dávné minulosti vystačil s lacinými rýmovačkami (týká se to prvních dvou alb), dnes přináší texty rafinované s obsahem až generačním. Navíc se v nich vyhýbá klišé, témata tak trochu ukrývá do podobenství, pečlivě volí slova a dotýká se třeba i uprchlické otázky, moderního otrokářství či stárnutí.

Na velmi vyrovnaném albu by nemusela být písnička Žena, růže, tíseň, kost, která za ostatními ve více ohledech zaostává. Bonus v podobě No Voices In The Sky  (mimochodem jedné z nejlepších skladeb skupiny Motörhead) lze chápat jako poklonu zpěvákovi a baskytaristou té kapely Lemmymu Kilmisterovi, který na konci roku 2015 nečekaně skonal.

Traktor má na hudební scéně těžkou pozici. Název kapely – přiznejme si narovinu – neotvírá brány důvěry masy fanoušků na první pokus. Kapela nicméně takové předsudky postupně likviduje. Album Artefuckt nejspíš každého příznivce melodického a česky zpívaného rocku přinejmenším potěší.

Traktor: Artefuckt
vlastní náklad, 52:53

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám