Hlavní obsah

RECENZE: Sen v červeném domě. Až se narodím já, zajdu si do Dlouhé

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká zvědavost provázela první premiéru nové akvizice pražského Divadla v Dlouhé. SKUTR představil se svým ustáleným týmem a s aktivním přispěním herců fantazijní, invenční, křehký a náladově improvizační Sen v červeném domě.

Foto: PRÁVO - Jiří P. Kříž

Marie Poulová hraje Malou mořskou vílu, Jan Meduna Medvěda.

Článek

Vždycky si říkám, o jak velký díl možnosti vytvořit kvalitní profil divadelní práce režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského (SKUTR) přicházejí ti, kteří neviděli třeba jejich jedinečné hradecké, plzeňské nebo krumlovské inscenace: Labutí jezero, Evžena Oněgina, Pěnu dní, Bratry Karamazovy, Vojcka, Příběhy lišky Bystroušky.

Život v poezii

Se scénografem Jakubem Kopeckým, kostymérkou Simonou Rybákovou, hudebníkem Petrem Kalábem, který na otáčivém hledišti ustoupil Leoši Janáčkovi a v Dlouhé ho vystřídal Jan Vondráček, dokážou ti dva vykouzlit scénické fantazie, jimž se v tuto chvíli vyrovná u nás málokdo a máločím.

Přiznaná inspirace Snem v červeném domě Cchao Süe-Čchina, „románem o obyvatelích paláce na císařském dvoře a o nefritovém kameni, o ontologickém modelu bytí světa a o lidském údělu v něm“, je vlastně jen výpůjčkou názvu.

Foto: PRÁVO - Jiří P. Kříž

Ondřej Rychlý, Tomáš Turek, Klára Sedláčková-Oltová, Jan Meduna, Pavel Neškudla, Magdalena Zimová, Marie Poulová a Jan Vondráček ve Snu v červeném domě.

Červený dům je pro tvůrčí tým a pro herce prostorem, v němž se ocitáme od početí a narození se všemi představami, vzpomínkami, myšlenkami, činy, kroky, setkáními až po smrt včetně našeho uvažování co, a jestli vůbec, něco je po ní.

Neočekávejte od snění v ohraničeném světě, i tu barvu je třeba si domyslet, protože autoři počítají i s divákovou imaginací, žádný bouřlivý příběh nebo provokaci. Jen výzvu a připomenutí, že v snění létáme a prožíváme všednost v posunu k poezii odkazující náš život často do nadreálna.

Co máme s pánembohem

Za všechny historky, zamyšlení a charakteristiky uplývání času příběh Hardwareisty - Softwareisty Tomáše Turka: „Až se narodím, budu dospělý. Budu v jednom pokoji s hodinami. V tom pokoji bude umírat dědeček mých budoucích synů.“ Ano, Sen v červeném domě je nejenom výtvarnou pastvou pro oči, ale i všemi smysly vnímatelnou moudrostí.

Foto: PRÁVO - Jiří P. Král

Ondřej Rychlý jako Zajíček, Klára Sedláčková-Oltová v roli Panenky s ustřiženou řasou.

Nabízejí je s Turkem i Magdalena Zimová (Lyžařka), Marie Poulová (Malá mořská víla), Klára Sedláčková-Oltová (Panenka s ustřiženou řasou), Jan Vondráček (Čupr Lojzíček), Jan Meduna (Medvěd), Pavel Neškudla (TV-Boy) a Ondřej Rychlý (Zajíček). Skoro všechno je možné prožít s nimi. Inscenací-básní nevzniká v divadle mnoho. Na tu v Dlouhé zajděte. Neprohloupíte, pokud máte i svá tajemství.

Divadlo v Dlouhé Praha ­ SKUTR: Sen v červeném domě. Režie SKUTR, scéna Jakub Kopecký, kostýmy Simona Rybáková, hudba Jan Vondráček. Česká premiéra 11. září 2018.

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám