Hlavní obsah

RECENZE: S IMT Smile na procházce bulvárem hudební radosti

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešovská skupina IMT Smile je malý hudební zázrak. Na světě je od roku 1992, za rok tedy oslaví třicet let. Vydala tucet alb a průběžně si na nich udržuje vysokou profesní úroveň. Platí to i o novince Srdce Rozum Boulevard, která přináší deset písní, z nichž každá je nápaditá, výrazná či jinak zajímavá.

Foto: Universal Music/Peter Ivan

Skupina IMT Smile vydala dvanácté album.

Článek

Kapela kolem sourozenců Ivana a Mira Táslerových má na Slovensku velice dobrou pozici. U nás se jí daří o poznání méně, což je důsledek toho, že se její aktivity zatím odehrávají hlavně na poli získávání důvěry. Jakmile ji od posluchače dostane, jistě ji už neztratí.

Na albu Srdce Rozum Boulevard jsou vedle sebe vystaveny silné zbraně skupiny, stejně tak její osobitost. Stoprocentní autor hudby Ivan Tásler má záviděníhodný talent na psaní písní, které se usadí v paměti. Protože je však umělec, ne tvořitel pouťových popěvků, straní se podbízivosti. Své melodie navléká do výrazných instrumentálních ozdob a hraje si s jejich aranžemi. Má pro to koneckonců skvělý hudební tým.

V téhle kapele jsou totiž vesměs výborní muzikanti, pro které je každý zahraný tón smysluplný a obhajitelný. Nejenom že slouží písničkovému potenciálu položek na desce, ale současně jej s hravostí a zápalem rozšiřují. Někdy až s jazzovým duchem.

Hudebně je album svobodné, přitom sevřené. Rukopis kapely daný a v každé písni ukotvený. Přispívá k tomu i charakteristický pěvecký výraz Ivana Táslera, v němž jsou emoce pevně spojené s lehkostí, jistotou i bohémskostí. Do toho všeho se vedle sebe vejdou krásné balady, reggae i rockové skladby.

O autorské i interpretační vyspělosti skupiny svědčí rovněž jména hostů. Ben Cristovao (v písni Miesto ve své textové části použil slovenské výrazy v jinak českém textu) a Nikol Štíbrová (Príliš osobná známosť) nejsou tak přesvědčivými vokalisty, ale Ivan Tásler je v tom nenechal a svou interpretací jejich přítomnost povýšil. Nezastínil je, nechal vyplout jejich výrazové přednosti, byl jim zkrátka partnerem.

Jamajský zpěvák Winston Reedy si s chutí zahostoval v reggae Peaceful Village a napsal si k tomu i svou část textu. Nejméně zajímavé je hostování slovenské zpěvačky Nely Pociskové v písni Dážď. Její hlas je příliš tenký a příliš vysoko položený na to, aby dal skladbě více energie a citu, než dostala ze zpěvu Táslera. Někdy je to až uchu nepříjemné.

Texty na albu jsou převážně vztahové. Na to je Vlado Krausz, autor většiny z nich, mistr. Ctí v nich zákonitosti písňových textů, jejich zkratku, sdělnost, přitom zůstává básníkem, který si hraje s barvitostí slovenštiny či přináší laskavé myšlenky a postřehy, jež posléze budou hudebními fanoušky citovány.

IMT Smile nahráli album, které dobře drží pohromadě, nese výrazné melodie a má hudební kouzlo i radost. Písně jsou podepřeny dobrými texty a vyjma jmen hostů zapovídá diskusi o tom, jestli je to, co na něm muzikanti vytvořili, v pořádku a žádoucí. Samozřejmě ano.

IMT Smile: Srdce Rozum Boulevard
Universal Music, 37:00

Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám