Hlavní obsah

RECENZE: Rozkošná nedorozumění s nájemným zabijákem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájemná vražda může být zdrojem mnoha rozkošných nedorozumění. O tom přesvědčuje černá komedie Zabijáci z maloměsta dánského režiséra Oleho Bornedala.

Foto: filmeurope.eu

Ruský zabiják a muslimský taxikář se začínají hádat, půjde o život.

Článek

Antihrdiny komedie Zabijáci z maloměsta jsou dva dánští řemeslníci (Ulrich Thomsen a Nicolas Bro), kteří nepatří k největším inteligentům a jsou líní, ale dost vychytralí na to, aby neplatili daně. Nezdaněné příjmy pak schovávají do lednice ve sklepě.

Jejich stárnoucí manželky touží chodit za kulturou a na kurzy salsy, to ale řemeslníci Ib a Edward rozhodně nechtějí. Dojdou k závěru, že je třeba se rozvést a odletět utrácet do Thajska. Když zjistí, kolik stojí rozvod, začnou váhat. V opilosti pak objednají nájemného zabijáka z Ruska, čehož začnou okamžitě litovat, ale je pozdě. Igor mezitím přistává v Dánsku a má chuť vraždit.

Tak začíná ostře nekorektní komedie, která si utahuje ze všeho možného - z manželství, sexu, postižených, Rusů, muslimů, Dánů i Angličanů. Komedie, která si na nic nehraje a od samotného začátku nasadí crazy styl, aby bylo jasno, že nemá smysl se zamýšlet nad logikou děje.

Foto: filmeurope.eu

Hloupé nedorozumění na poli

Postavy jsou spíše karikatury - a dost zábavné -  ať už jde o řemeslníky, nebo o vraha Igora, který trpí klasickou ruskou chandrou. V opojení vodkou musí lidi zabíjet, protože mu je jich líto. Nejsou „vůbec šťastní“ a na to se prostě nemůže dívat. Jako protiváha se později objevuje klidná a nenápadná vraždící babička z Anglie, která „všechno zamete pod  koberec“.

Mrtvoly se množí, absurdní dialogy a gagy pěkně navazují. Bornedalovi se povedla příjemná oddechovka s rozumnou stopáží 90 minut. Černé komedie o praštěných gangsterech a vraždách patří k vtipným a divácky oblíbeným, ovšem tvrdit 23 let po Pulp Fiction, že je film originální, by bylo hodně mimo mísu. Řekněme, že je relativně originální.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám