Hlavní obsah

RECENZE: Román Guillauma Mussa je jedna velká náhoda

Právo, Lucie Zelinková

Na své obálce nese nový román Dívka z Brooklynu lesklou pečeť, která hlásá, že jeho autor je nejprodávanější francouzský spisovatel současnosti.

Foto: Motto

Obal knihy

Článek

Kniha však navzdory tomuto postrádá šmrnc a velmi typickou francouzskou nadčasovost i eleganci. Román by se dal popsat jako thriller složený z nepravděpodobného sledu šťastných náhod.

Musso láká na několik atraktivních aspektů. Vyprávění je jednoduché, nenáročné, vypravěčsky v podstatě velice příjemné a nevyžaduje po čtenáři vyšší zapojení jejich pátracích smyslů.

Autor komponuje nenáročné věty, postavy kreslí jednoznačně a nenechává prostor k nejasnostem v příběhu. Byť se občas zapomene v delších a zbytečných popisech, ve vyprávění chvátá kupředu a nezdržuje se přílišnými úvahami. To vše mu automaticky zaručuje, že se čtenáři budou cítit pohodlně, a ti, kteří baží po strhujícím a spotřebním příběhu, i uspokojeně.

Úspěšný francouzský spisovatel Raphael si má po několika měsících pofidérní známosti vzít za ženu mladou lékařku Annu. Ta mu nicméně jednoho večera ukáže fotku ohořelých těl a sdělí mu, že za to může ona.

Raphael se okamžitě otočí na patě a uteče od ní, aby si to po chvíli rozmyslel a vrátil se. Jenomže po Anně se slehla zem.

Nečekaná zjištění

Následuje sled senzacechtivých motivů, jako je zjištění, že Anna není Anna, ale Claire, že kdesi přišla k hromadě peněz a ukrývá je v podlaze, že je těhotná a zároveň kýmsi unesená a v neposlední řadě obětí zločinu. Raphael po ní pátrá a cestou odhaluje jedno očekávané tajemství za druhým.

Jednotlivé momenty se sdružují v zápletce, která má náběh na to stát se záhadnou, plnou napínavých momentů. Musso však každou záhadu a podivnost odstřelí tak, že v ději narafičí šťastnou shodu okolností, která vše vysvětlí a vše v ideální čas vypluje najevo.

Musso ve svých knihách sází na jasného koně. Chce být komerčně úspěšný, své čtenáře pobavit a pro vyšší poslání svých textů nemá ambice, což je samozřejmě v pořádku. Davy čtenářů však baví a jistě bavit bude.

Guillaume Musso: Dívka z Brooklynu
Motto, překlad Daniela Marešová, Andrea Marešová, 392 stran, 399 Kč

Celkové hodnocení 55 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám