Hlavní obsah

RECENZE: Robothamovi hrdinové jsou uvěřitelní

Právo, Simona Králová

Thriller Sleduji tě napsal jeden z velikánů žánru Michael Robotham. Opět v něm uvádí na scénu psychologa Joea O’Loughlina, který řeší podivný případ své klientky Marnie Loganové. Ta má neustále zvláštní pocit, že ji někdo sleduje. Jenže stíny, které vídá, se pokaždé rozplynou.

Foto: archiv Moba

Michael Robotham přivedl na svět postavu terapeuta Joea O’Loughlina.

Článek

Mladá žena má přitom oprávněný důvod k obavám. Její manžel Daniel před rokem zmizel, zanechal po sobě obrovské dluhy a teď je po ní vymáhá místní mafián. Marnie ale žádné peníze nemá a nemůže si ani nechat vyplatit manželovu životní pojistku. Není totiž jisté, zda opravdu zemřel. Nezbývá jí než požádat o pomoc svého psychologa Joea O’Loughlina, který opět spojí síly s bývalým detektivem Vincentem Ruizem.

Sympatie, které O’Loughlin ke své klientce chová, se ale záhy mění ve zmatek. Vypadá to, že Marnie je žena dvou tváří a má také temnou stránku. Je Marnie vůbec obětí? Nebo naopak hlavní podezřelou, která zničí život každému, kdo se jí znelíbí? Navíc kolem ní přibývají mrtví.

Stejně jako tápe hlavní hrdina, tápou i čtenáři. Michael Robotham s nimi umí dokonale rozehrát partii a drží je tak v napětí až do poslední chvíle. Jeho postavy jsou autentické a zvraty mimořádně překvapivé. Navzdory tíživé atmosféře, které hrdinové čelí, knize ale nechybí odlehčené dialogy.

Foto: Moba

Obal knihy.

Mistrovství knihy tkví v jejím tématu. V tomto případě se jedná o temné stránky lidské psychiky: voyeurismus a skopofilii, kdy se obsedantní pronásledování může snadno zvrhnout v destruktivní touhu po pomstě. Robotham dokáže složité psychické problémy vetkat do zápletky, která je až hrůzně uvěřitelná.

Příběh navíc neustále nabírá na tempu. Série překvapení vede nakonec k nečekanému, ale dokonale logickému závěru. Vše je napsáno svižným tempem. Poutavost příběhu umocňuje i to, že jeho hrdinové jsou veskrze obyčejní a uvěřitelní lidé.

Australan Michael Robotham začal svou kariéru jako investigativní novinář, později vydal pod pseudonymem životopisy několika význačných osobností. Jako autor přivedl na svět postavu terapeuta Joea O’Loughlina – v Česku vyšlo dosud sedm knih z této série. Právě tento hrdina, který bojuje s Parkinsonovou chorobou, patří ve spojení s fyzicky zdatnějším a praktičtějším policistou Ruizem k nejsympatičtějším postavám současné krimi. Jejich poslední příběh je místy zneklidňující, ale rozhodně napínavý až do poslední stránky. A to doslova – právě na ní umí autor připravit pořádný šok.

Michael Robotham: Sleduji tě
Moba, překlad: Martina Williams Buchlová, 448 str., 399 Kč

Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám