Hlavní obsah

RECENZE: Povídky Aimee Benderové narážejí na absurdno

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká prozaička Aimee Benderová se českému čtenáři představila před čtyřmi roky lehce fantaskním románem Zvláštní smutek citronového koláče. Nyní jí vyšla sbírka povídek Tvrdohlavá stvoření, která v sobě ukrývá vynikající krátké texty, jež se odrážejí od absurdna a jsou plné ryzích autentických emocí.

Foto: nakladatelství Pistorius & Olšanská

Obal knižní novinky

Článek

Nakladatelství Pistorius & Olšanská na sebe na knižním trhu nestrhává příliš pozornosti, o to větším překvapením je vždy kvalita knih, jež vydává. Loni se s absencí jakýchkoli marketingových aktivit spustil poprask kolem sbírky povídek finských autorů Lesní lišky a v jistém aspektu je soubor Tvrdohlavá stvoření podobným.

I jeho texty obsahují fantaskní prvky a styčným bodem každého z nich je větší či menší dávka absurdity. Je v něm text o ženě, která vychovává jako vlastní děti oživlé brambory, o rodině dýňohlavců, kterým se kvůli recesivnímu genu narodí žehlava – chlapec s žehličkou místo hlavy, a další.

Skrze své povídkové postavy Benderová vypráví o osamělosti, pocitu vyčlenění ze společnosti. Tento motiv se line převážnou většinou textů, v povídkách realističtějšího charakteru nabývá podoby tématu šikany a jejího dopadu na obě zúčastněné strany.

U jednotlivých postav se mísí obyčejnost s neobyčejností. Matka s dýní místo hlavy sice vypadá odlišně, pociťuje však stejně bolestné emoce jako matka lidská.

S tématem osamělosti a nutnosti nést krušnější osud než ostatní autorka nepracuje poprvé. Už v knize Zvláštní smutek citronového koláče vykreslila postavu dívenky, která skrze jídlo pociťuje emoce a strasti toho, kdo jídlo připravil.

Benderová zajímavě pracuje i s pojetím vypravěče. V povídce Setkání se přiblížila principu nápadně připomínajícímu absurdní vyprávění Jona Fosseho, zejména z divadelního textu Někdo přijde. Klade za sebou věty, v nichž opakuje teze, mluví neurčitě o věcech určitých. V povídce Bít Debbie zase nechává vypravěčku mluvit o sobě v množném čísle.

Aimee Benderová: Tvrdohlavá stvoření
Pistorius & Olšanská, překlad posluchači translatologického semináře na FF UK, 136 stran, 189 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám