Hlavní obsah

RECENZE: Posedlé dítě je jen slušně napsaný příběh

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvod a boj o péči o syna mezi dánskou hvězdou reality show a ruským oligarchou mohou souviset se dvěma vraždami spáchanými v Londýně. Na hřbitově byl nalezen mrtvý profesor, který se zabýval případy dětí unesených teroristickou organizací Boko Haram, a v Temži se našla mrtvola malého chlapce.

Foto: Ikar

Obal knihy

Článek

Na vlastní pěst případ vyšetřuje Nora Sandová, londýnská korespondentka dánského listu Globalt. Není to bez rizika, jak se na detektivní příběh sluší. Přimhuřme tedy oko nad skutečností, že její kroky jsou až naivně riskantní, tím spíš, když má u policie dobré kontakty. V temných londýnských zákoutích kvete černá magie a ona je jí přitahována.

Na osobní úrovni se potýká nejenom s vedením redakce, které řeší špatnou finanční situaci listu, nýbrž bojuje i o lásku policisty Andrease, jenž žije v Dánsku, právě se stal otcem děvčátka a zájem o kontakt s ní velký nemá. Takovou touhu má naopak Tom Craven, bratr kriminalisty, jenž případ únosu dítěte vyšetřuje a může pro ni být důležitým zdrojem informací.

Posedlé dítě Dánky Lone Theilsové je příběh odehrávající se v několika liniích. Je proto trochu nepřehledný a sklouzává k šablonovitosti. Únosy nigerijské sekty Boko Haram by samy o sobě vydaly na jednu knihu, v této jsou však spíše prostředkem k pronikání do zvláštních vztahů, které mezi rodiči uneseného Nicholase vládnou, a osvětlují rituály černé magie, jež se v příběhu objevují.

Poněkud záhadný je pohyb Sandové mezi Londýnem a Dánskem, a vlastně není až tak jasné, kde zrovna je. Hledání matky dánské hvězdy reality show na ose Londýn–dánský venkov budí také dávku pochybností. Přinejmenším v tom, jestli Sandová volí správnou strategii.

Jasné a čtivé jsou dialogy. Tempo příběhu přitahuje ke čtení v jednom zátahu. Autorka, jinak zkušená dánská novinářka, se nezdržuje podružnostmi a nepopisuje věci, které nejsou podstatné.

Ano, tuto knihu lze přečíst na jeden zátah. Byť ale nepostrádá dramatické momenty, napínavá příliš není a dechberoucí už vůbec. Je to jen prostý, slušně napsaný kriminální příběh.

Lone Theilsová: Posedlé dítě
Ikar, přeložila Magdalena Jírková, 240 stran, 279 Kč

Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám