Hlavní obsah

RECENZE: Podivuhodný fakír neví, proč, o čem a jak chce vyprávět

Právo, Jindřich Göth

Před deseti lety jsme tu měli oscarový trhák Milionář z chatrče, tak proč se na jeho úspěchu alespoň trochu nepřiživit, řekli si zřejmě tvůrci snímku Podivuhodný fakír, který uvízl ve skříni.

Foto: Bioscop

V hlavní roli se představil indický herec Dhanush

Článek

Vzali si k ruce knihu Romaina Puertolase a podle ní slepili film, který vykazuje sice určité vnějškové podobnosti s „milionářem“ – hrdinou je indický prosťáček se zlatým srdcem, kterému se dějí jen těžko uvěřitelné věci a do jehož života pravidelně zasahuje náhoda – zároveň ale působí jako velmi chudý příbuzný.

Milionář z chatrče byl v jádru také jen těžko uvěřitelná historka, ale působil sevřeně a díky dynamické režii Dannyho Boylea měl švih a kouzlo.

Podivuhodný fakír nic z toho nemá. Plouží se od jedné chatrně stlučené scény ke druhé a naprosto neví, čím vlastně chce být. Zda romantickou komedií, sociálním dramatem, nebo dojemnou moralitou.

Takto nesourodě působila i literární předloha, ale v mdlém a upachtěném aranžmá režiséra Kena Scotta (natočil filmy Pozdravy ze spermabanky či Nepovedenej kšeft) jsou všechny nedostatky ještě zřetelnější.

Vyprávění má obrovské švy, v jednu chvíli se režisér pokouší vyjádřit k problematice ilegálních přistěhovalců, což vzápětí zabije naprosto samoúčelnou až trapnou scénou výslechu hlavního hrdiny Aji, kdy policista najednou zničehonic začne zpívat, „legračně“ tančit, přičemž k obému nutí i vyjukaného Aju. Má to být zřejmě „roztomile vtipné“, ale bohužel to zabíjí veškerý hlubší podtón příběhu.

Podobně lajdácky se přistupovalo ke scénáři, který je plný jen těžko uvěřitelných náhod. Postavy mění své charaktery lusknutím prstů – přerod nafrněné filmové herečky v usměvavou empatickou samaritánku je zhruba stejně pravděpodobný a uvěřitelný, jako že tenhle snímek bude horkým favoritem na udílení Oscarů – a když Scott opravdu neví jak dál, vycpe stopáž rádoby efektním tanečním vystoupením, které má zřejmě evokovat Bollywood. Na to by ale musel být film ještě víc odtržený od reality a přiznaně pohádkový.

Kdyby se tvůrci za každou cenu nedrželi jakéhosi ukotvení v realitě a víc šlápli na pedál, mohla to vlastně být strhující a neodolatelná kýčovitá jízda plná barev a bizarních figur. Takhle je to jen takový podivný udýchaný kříženeček pro nikoho. Chcete ho?

Podivuhodná cesta Fakíra, který uvízl ve skříni

Francie/USA, 92 min. Režie: Ken Scott, hrají Dhanush, Bérénice Bejo, Erin Moriarty, Henning Baum a další

Celkové hodnocení 40 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám