Hlavní obsah

RECENZE: Plachetnice na vinětách plují bez patosu v osamělém ženském světě

Lenka Hloušková, Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinka nové knihy Jiřího Hájíčka Marie (47) má na první pohled téměř vše, po čem leckteří touží. Krásu, majetek, úspěšnou kariéru v Praze. Čtenář se s ní setkává v době, kdy se jí – ne její vinou – rozpadlo manželství. S novou životní situací se snaží smířit. Hledá sama sebe.

Obal knihy Jiřího Hájíčka.

Článek

Učí se žít s pocitem samoty, která plíživě vstupuje do jejich dnů bok po boku s nově objevovanými možnostmi. Snaží se je zaplašit v krajině dětství, jižních Čechách, mezi lidmi, jež zná desítky let.

Jenže většinou jim nedokáže vysvětlit, co k nim cítí, a i uprostřed blízkých zůstává prostě sama... A ani majetek, ani úspěšná kariéra, ani evidentní zájem mužů pocity paniky překonat nedokážou.

Jiří Hájíček: Všude, kudy teče Vltava, se cítím doma

Kultura

Budete-li hledat poutavé čtení na letošní léto, tenhle román je sázka na jistotu. Jiří Hájíček totiž, ač muž, zvládl ženské emoce uvěřitelně, bez přehnaného patosu. Stejně jako v předešlých románech nechává postavy jen „banálně“ žít uprostřed scenérie, již tak důvěrně zná.

Velké události, žádná dramata ovšem v Plachetnicích na vinětách nečekejte. Uznávaný autor se v nich přesunul jinam, k popisu obyčejných mezilidských vztahů, které nebývají jednoduché a jejichž řešení je často nad naše síly.

A je úplně jedno, jak dlouho dotyčného nebo dotyčnou znáte, kolik je jemu/jí let. Ta nevyžádaná samota - spojená s myšlenkami: proč to nechápe? - je totiž někde hluboko v každém z nás. I proto Hájíčkovu hlavní hrdinku Marii pochopíte hned od prvních řádků.

Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám