Hlavní obsah

RECENZE: Panství Downton. Maggie Smithová vévodí šlechtické pohádce

Právo, Věra Míšková

Jeden z nejslavnějších televizních seriálů, Panství Downton britské stanice ITV, skončil sedmou řadou, která završila osudy šlechtické rodiny Crawleyových a jejich služebnictva v roce 1925. Nyní přichází do kin stejnojmenný film, který osudy početných protagonistů vypráví dál.

trailer Panství DowntonVideo: Cinemart

 
Článek

Film Panství Downton je situován do roku 1927 a znovu přivádí na scénu celou rodinu Crawleových, tentokrát ve chvíli, kdy na panství dorazí zpráva, že ho navštíví anglický král. Má přijet na jednu jedinou noc během své cesty po Yorkshiru, ale celé osazenstvo je okamžitě na nohou a pouští se do horlivého cídění domu.

A vedle všech příprav, jež naruší královský služebnický tým, protože tomu zdejšímu nemá být dána důvěra o krále a královnu se řádně postarat, se rozvíjejí a postupně znovu uzavírají i osudy všech členů rozvětvené rodiny. A uzavírají se tak pohádkově, jak jen je myslitelné…

Milovníci seriálu, jichž je nepochybně dost na to, aby se vyplatilo natočit pro ně film, si samozřejmě snímek užijí víc než ti, kdo seriál neznají. Ale budiž zároveň řečeno, že znalost seriálu není nezbytnou podmínkou, že obstojí vcelku dobře i samostatně.

Tvůrci vsadili vedle rodinných vztahů i na témata, která byla v dané době nepochybně aktuální, jako je nutnost modernizace způsobu života anglické šlechty na jedné straně a na druhé neochota některých jejích členů se novotám přizpůsobit. Lehce se otřeli i o ulpívání konzervativní společnosti na přežitých tradicích a například i o homosexualitu, která byla tehdy ještě naprosto nepřijatelná.

První zhruba půlhodinu je sice poněkud nesnadné zorientovat se v celém zástupu postav a jejich vzájemných vztazích, ale pak zbývá ještě hodina a půl a koneckonců i bez ohledu na to má film čím bavit.

Především jsou tu vtipné dialogy, suchý anglický humor, který film velmi oživuje. Komentáře jako „Bůh je monarchista“ (protože v den královské návštěvy přestalo pršet) nebo „Pořádám oběd pro třicet lidí na podporu… no určitě to na nějakou podporu bude…“ a řada dalších jsou kořením, bez něhož by film byl jen dosti nudným pohádkovým vyprávěním.

Ale především Maggie Smithová v roli babičky je dokonalá ve své skepsi a poznámkách typu „Vystačí vám ty bonmoty na celou návštěvu?“ nebo „Machiavelli je často nedoceňován, měl řadu zajímavých vlastností“. Tak jako její postava vévodí a pevnou rukou vládne celé rodině, tak i herečka vévodí filmu, který má ostatně stejné obsazení jako televizní seriál.

Filmové plátno výpravné pohádce o životě britské aristokracie v poválečné době celkem pochopitelně velmi sluší. Nejen krajina, i kostýmy a dobové rekvizity mají příležitost dokonale vyniknout a kamera toho výborně využívá. A báječně se poslouchá i britská aristokraticky znějící angličtina.

Panství Downton
Velká Británie, 122 min. Režie: Michael Engler, hrají: Maggie Smithová, Michelle Dockeryová, Allen Leech, Jim Carter a další

Celkové hodnocení 60 %

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám