Hlavní obsah

RECENZE: Od Bakalářů až po černý humor. Česká televize včera odvysílala druhou část cyklu Škoda lásky

Právo, Eva Zajíčková

Komediální cyklus Škoda lásky, natočený podle povídek českých spisovatelů, pokračuje po stejnojmenném hodinovém filmu Jana Hřebejka snímky mnohem kratšími.

Foto: Česká televize

Úspěšný lov: Jiří Langmajer jako úspěšný spisovatel Oskar.

Článek

Do včerejší části spojila Česká televize hned tři, zhruba půlhodinové. Otevřela ji bakalářskou historkou, pokračovala černým humorem a uzavřela mírně melancholickou anekdotou.

Povídka Petra Hudského Májová romance doktora Mráze (Tomáš Töpfer), který v letitém manželství už málem zbačkorovatěl, ale těsně předtím ještě neodolal slibným pohledům vdané pošťačky výrazně ženských tvarů (Marika Procházková), baví zcela v duchu bakalářských tradic.

Foto: Česká televize

Májová romance doktora Mráze.

Odrazuje levná karikatura maloměstských drben a manželky, neurazí marně zamilovaná sestřička (Anna Polívková) a se vším tím maloměstsky rozšafným humorem nakonec smíří blesková pointa v podobě pomstychtivé pěsti podvedeného manžela, která udeří nečekaně jako trest boha domácího krbu.

Naopak Manželka podle povídky Ivana Klímy baví prostředím „velkého světa“ a černým humorem, s nímž se milenka pomstí lháři, který ji málem připravil o rozum.

Krásná, bohatá a labilní Zdena (Linda Rybová), kterou začne nejen ve snech pronásledovat žena jejího milence (Pavel Řezníček), se ji rozhodne vypátrat, ale místo rodinného hnízda najde staromládenecký byt v rozpadajícím se pavlačovém domě a od sousedky se dozví, že jeho obyvatel pracuje naproti v garážích, kde si tajně půjčuje luxusní auta a v nich si vozí ženské.

Potěší hlavně Rybová proměnou od kdysi sebevědomé, ale teď už jen mdlé krásky, která začíná lehce šílet, po nemilosrdnou pomstu Krysojedem.

Úspěšný lov podle Michala Viewegha má ke komedii nejdál – drobnou, lehce anekdotickou příhodu ze života úspěšného spisovatele Oskara (Jiří Langmajer) provází mírně nahořklý, spíš melancholický úsměv a troška obvyklé ironie a sebeironie.

Chlapík, který se stal celebritou, ani neví jak, uteče na kamarádovu chalupu do lesů, kde chce v klidu psát, ale i tam si ho najdou senzacechtivá média a holky věčně pokoušející jeho mužskou žádostivost. Tentokrát v podobě mladičké turistky, která náhodně zabloudí v bouřce.

Snad nevýrazný dojem vylepší příští týden jeho další povídka Maruška, kterou ČT zařadila společně s Mokrým tričkem Martiny Formanové.

Májová romance doktora Mráze
ČT 1, 5. 1., 20 h, scénář Petr Hudský, režie: Vít Karas, hrají: Tomáš Töpfer, Marika Procházková, Anna Polívková aj.

Celkové hodnocení: 50 %

Manželka
Scénář Ivan Klíma a Jan Stehlík, režie: Petr Zahrádka, hrají: Linda Rybová, Pavel Řezníček, Pavla Beretová aj.

Celkové hodnocení: 70 %

Úspěšný lov
Scénář: Michal Viewegh, Petr Jarchovský, režie: Petr Zahrádka, hrají: Jiří Langmajer, Hana Vagnerová, Pavla Beretová aj.

Celkové hodnocení: 45 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám