Hlavní obsah

RECENZE: O tom, jak Descartes podlehl jedné z vášní

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný francouzský filozof, astronom a matematik René Descartes se v září roku 1649 vydal na naléhavé pozvání švédské královny Kristiny do mrazivého Stockholmu, aby panovnici vykládal své v té době velmi originální myšlenky. Netuší, že se z cesty již nikdy nevrátí domů. Poslední měsíce života tohoto myslitele popisuje ve svém románu emeritní profesor římské univerzity Raffaele Simone.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obal knihy

Článek

Kniha nese stejný název jako světoznámé Descartovo dílo Vášně duše. Přestože má podtitul historický román a silný příběh rozhodně obsahuje, nevyhýbá se ani filozofickým disputacím. Čtenář, který čeká, že vpluje do děje a text zhltne jako malinu, může být proto zklamaný.

Román není jednoduchým čtením a chvílemi vyžaduje velké soustředění. To ale stojí za to.

Descartovy myšlenky a názory jsou vzdělanějšímu publiku známé, překvapující je ale v knize rozpracovaný psychologický profil této historické postavy. Byl to vědec, žil asketicky, neměl moc rád umění. Tvrdil, že jen tak se může plně oddávat studiu a pozorování života. Aniž sám nějaký žil.

Právě ve svém díle Vášně duše filozof definuje jednotlivé emocionální projevy člověka a nabádá k jejich rozumovému ovládání. Tak lze podle něj i ty nejškodlivější vášně přetavit v prospěšné.

V Simoneově knize je sám Descartes vykreslen jako osoba plná emocí a úzkostí. Román je napsán formou dopisů, zčásti skutečných, zčásti fiktivních, které si mezi sebou vyměňují Descartes, jeho přítelkyně a žačka, princezna Alžběta Falcká, královna Kristina a další osoby z filozofova okolí.

Simone v doslovu říká, že v dopisech použil rozsáhlé úryvky z autentické korespondence Descarta, aniž změnil jedinou čárku. Tam, kde bylo třeba udržet kontinuitu děje, sáhl k formě deníkových zápisků, jež jsou již čirá fikce.

Příběh se odvíjí pomalu v častých odbočkách, tak, jak různé situace vnímali jednotliví protagonisté či pozorovatelé. Co je skutečné a co ne, nelze rozpoznat. I tak je ale zřejmé, že se velikán své doby nechal nachytat tím, před čím sám varoval. Vášní, v jeho případě marnivostí.

Podlehl vábení švédské královny a nechal se zaplést do sítě manipulací a lží, které nevyrovnaná panovnice na svém dvoře utkala. A právě postava excentrické královny Kristiny je v knize čtenářsky nejatraktivnější. Tak, jak už to má Zlo ve vínku.

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám