Hlavní obsah

RECENZE: Nová česká filmová pohádka je Řachanda

Právo, Věra Míšková

Klasická pohádka Josefa Čapka Jak pejsek s kočičkou vařili dort dostala novou podobu ve filmu Řachanda. Debutující autor Daniel Miňovský dal na dno scenáristické misky Pyšnou princeznu, zadělal ji Avatarem, přidal Shrečí uši a všechny důkladně provařené pohádkové ingredience, skrze bábu kořenářku to zamíchal množstvím hlupáků v čele se dvěma zloději a dochutil humorem, který přesně odpovídá názvu. Řachanda je tvořená tím nejjednodušším způsobem včetně pšouků, které nepochybně vyvolají u malých dětí nadšený smích.

Foto: Cinemart

Denisa Pfauserová jako rozmazlená princezna.

Článek

Hlavními postavami jsou dva kamarádi v podání Vladimíra Polívky a Aleše Bílíka, kteří se dostanou do potíží kvůli krádeži jídla, při níž prvnímu z nich zůstane „za nehty“ i zlaťák. Dále je tu rozmazlená panovačná princezna Denisy Pfauserové, zlotřilý hradní rádce v podání Bolka Polívky, dobrotivý starý král Jana Hrušínského a podivné lesní bytosti v Černém lese.

Zápletka je poněkud nepřehledná a děj nedrží pohromadě. Ale útržky jednotlivých známých pohádek napovědí a malé děti se nejspíš stejně budou smát hlavně pádům, rozsypaným předmětům a všeobecnému pitvoření. A rodiče si odškrtnou položku v seznamu společně stráveného času. Přitom není nutno vstávat z gauče – vánoční obrazovka bohatě postačí.

Chybí kladná postava, s níž by se děti mohly ztotožnit a fandit jí v onom odvěkém pohádkovém pravidle, podle něhož by dobro mělo v konfliktu zvítězit nad zlem. Miňovský stvořil jen opravdu velký zástup hlupáků, pro které je lektvaru na zblbnutí, který se jim dostane omylem s medicínou do těla, škoda. Režisérka Marta Ferencová patrně proto zvolila trikové mihotavé světélko na jejich obličejích, aby se vůbec poznalo, že se s nimi po požití onoho lektvaru něco děje.

Mravouky na téma „Co dáváš, to se ti vrátí“ je v pohádce mnoho v toporných dialozích, které často ani nedávají smysl, a polepšení rozmazlené princezny skrze práci v lese je nesrovnatelně násilnější než v kterékoli jiné pohádce. Herce získala Ferencová zejména ve starší generaci špičkové, ale mají předepsány jen skečovité úlohy, nikoli role, a například Oldřich Kaiser a Petr Čtvrtníček se na začátku objeví a zase zmizí, ale více se už nevrátí.

Celkově jde o typ pohádky nepříliš zapamatovatelné, jakých vídáme v televizích takové množství, že se navzájem pletou.

Řachanda
Režie: Marta Ferencová, hrají: Vladimír Polívka, Bolek Polívka, Aleš Bílík, Denisa Pfauserová a další. Česko 2016, 104 min.

 Celkové hodnocení: 35 %

Reklama

Výběr článků

Načítám