Hlavní obsah

RECENZE: Nicolas Cage v drsném dramatu ze zapadákova

Novinky, Stanislav Dvořák

Syrové drama z jednoho zapadákova, kde jsou rodinné tragédie na denním pořádku, natočil David Gordon Green s Nicolasem Cagem v hlavní roli. Po různých průměrných a podprůměrných akčních pokusech Cage opět ukazuje, že vlastně umí hrát.

Foto: CinemArt

Nicolas Cage ve filmu Joe

Článek

Významnou roli v dramatu hraje prostředí. Většinu filmu se kamera pohybuje v nádherných a současně tak trochu strašidelných lesích kdesi na jihu USA nebo v polorozpadlých venkovských barácích. Společně s temnější hudbou (často jde spíše o zvuky než o jasně čitelnou melodii) vyvolávají tísnivou atmosféru.

Místní obyvatelé rozhodně nežijí žádný americký sen podle lesklých časopisů a televizních seriálů. Většina postav se dá zařadit do kategorie samorostlých buranů se špínou za ušima. Každý druhý tu nosí zbraň, rád se napije a občas popere v hospodě. Chování k místním dámám taky nevypadá jako z příručky Gutha-Jarkovského.

Foto: CinemArt

Tye Sheridan

V ospalém městečku žije dospívající kluk Garry (Tye Sheridan) se svým otcem, líným a vzteklým tulákem a alkoholikem v pokročilém stadiu, který se většinu dne jen válí na zemi nebo se snaží něco si bezpracně přivlastnit. Náhoda Garrymu přihraje do cesty staršího kamaráda Joea (Nicolas Cage), jenž sice není vzorný tatínek a občan, ale ve srovnání s jeho vlastním otcem je to výhra.

Joe potká Garryho náhodou v lese, kde dohlíží na partu černošských dělníků. Protože je pracovitý, přijme ho i přes nízký věk do party. Jeho otec ale nedělá nic, syna bije a vydělané peníze mu ještě krade. Joe to nerad vidí, ale nijak nezasáhne - má proto své důvody, které se odhalují postupně.

Sám už byl ve vězení a kvůli své prchlivé povaze se pořád pohybuje na hraně. Přítomnost šikovného kluka ho ale ovlivňuje, postupně částečně přebírá roli otce a Garry ho přirozeně obdivuje, protože žádný vzor nikdy neměl. V městečku je však problémy doslova pronásledují. Joea otravuje jeden místní hospodský rváč, a když Garrymu otec sebere i vysněné staré auto, hrozí, že ho chlapec zabije a zničí život i sobě.

Herecky a typově jsou tentokrát Cage a Sheridan perfektní a to samé platí pro otce, kterého hraje Gary Poulter, údajně skutečný bezdomovec. Tragický příběh vypráví David Gordon Green pomalým tempem, což se k žánru hodí. Upozornit lze na drobnosti (například by režisér mohl víc vysvětlit časté Joeovy vzteklé a nebezpečné zkraty při kontaktu s policií), ale celkově se mu podařilo věrohodné, syrové drama, které by se v nadsázce dalo popsat jako “Gran Torino v lese“.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám