Hlavní obsah

RECENZE: Námořník Sting vydal svůj lodní muzikál

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský zpěvák a multiinstrumentalista Sting se vypravil do zaniklého světa loďařů a anglických lidových zpěváků. Uctil je folkově laděným albem The Last Ship.

Foto: Universal

Sting: The Last Ship

Článek

Sting má za sebou ohromnou kariéru, začínal v sedmdesátých letech se skupinou The Police, která prorazila mimo jiné hitem Roxanne, a záhy se stal sólovou hvězdou. Pohyboval se mezi rockem, popem, reggae, jazzem i klasikou. Každé jeho album je jiné. The Last Ship se neblíží ani stylu skupiny The Police, ani pozdějším pop-jazzovým hitům jako Englishman in New York. Může tak představovat jisté překvapení, možná i rozčarování pro staromilce.

Převážně akustický zvuk muzikálu určují housle, kytary, mandolína, dudy a chlapský zpěv loďařů. Pro milovníky britského folklóru je to splněný sen, pro komerčního posluchače popu moc ne. Převážně baladické písně v pomalém rytmu odhalují příjemnou medovou barvu Stingova hlasu, jenž se nostalgicky táhne a pomaličku se „mazlí“ se slovy.

CD The Last Ship je pouze součástí muzikálu o stavitelích lodí v severní Anglii. Divadelní provedení se má objevit na newyorské Broadwayi. Příběh se odehrává ve Wallsendu v osmdesátých letech, kdy anglické loděnice začaly upadat, a Sting ho napsal ve spolupráci s Johnem Loganem, který se podílel na bondovce Skyfall.

Muzikály převedené do čistě zvukové podoby působí často podivně (bez světel a kostýmů se totiž nemilosrdně odhalí povrchnost a hudební vata). V případě Stinga je možné s potěšením říci, že k tomu téměř nedochází.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám