Hlavní obsah

RECENZE: Morava a latina se u Marty Töpferové prolínají

Právo, Tomáš S. Polívka

Marta Töpferová pokračuje na novém albu v projektu Milokraj, ale jinak. Ohlasy moravské a české lidové hudby propojila s latinskoamerickými inspiracemi i flamenkem.

Foto: ČTK

Marta Töpferová

Článek

Mezinárodně se proslavila v době, kdy žila v New Yorku, a to osobitým uchopením latinskoamerické hudební tradice.

Po návratu do Česka překvapila albem Milokraj (2013), nominovaným na žánrového Anděla, na kterém se autorsky přihlásila k dědictví zdejší lidové hudby. Moravské a české muzikantské kořeny pevně drží také album Tento svět, tentokrát však prorůstají i do „druhého světa“ zpěvačky a skladatelky.

Drobné náznaky latinského vlivu, který má Marta hluboko pod kůží, můžeme epizodně zaslechnout i na předchozí desce. Jenže tentokrát jde o průnik nápadný a zcela cílený. Posluchač by možná čekal nesourodý výsledek.

Foto: Moravia Publishing

Obal nového alba.

Přirozené provázání kulturních okruhů

Ovšem zhudebněné verše Věry Provazníkové či Antonína Sovy, ve kterých se klidně střídá hudecké rytmizování se španělským flamenkovým „ohníčkem“, melodika moravské balady s jihoamerickým šarmem, působí překvapivě sourodě. Hudbu navíc propojuje atmosféra příjemné nostalgie.

Pominout nelze ani zásluhy vynikající kapely. Sice již bez předchozího spoluautora Tomáše Lišky, ale stále s citlivým kytaristou Davidem Dorůžkou, moldavským cimbalistou Marcelem Comendantem a slovenským houslistou Stanem Palúchem, tedy muzikanty s jazzovými základy, ale od nátury nadžánrovými.

V každém případě hudební provázání dvou kulturních okruhů může znít takhle přirozeně a krásně jen díky unikátnímu faktu, že Töpferová ve svém formativním období vyrůstala obklopena newyorskou latinskoamerickou komunitou a zároveň nikdy nezapomněla na hudbu svého zdejšího dětství.

Oba vlivy se tak mohly v jejím muzikantském nitru slít v amalgám, v lidské poselství, zprávu o domově na Tomto světě.

Marta Töpferová & Milokraj: Tento svět
Moravia Publishing, 44:00

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám