Hlavní obsah

RECENZE: Lady Oscar. Komedie o čtyřech kufřících a jedné skvělé komičce

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzskou komedii Lady Oskar uvedlo v české premiéře pražské Divadlo Kalich. Její hlavní hvězdou i režisérkou je Jana Paulová. Název odkazuje na populární filmovou komedii s Louisem de Funèsem i jí předcházející divadelní hru Clauda Magniera.

Foto: Richard Kocourek

Jana Paulová (Clara Barnierová) a Ladislav Hampl jsou protagonisty komedie Lady Oskar.

Článek

Guillaume Mélanie ale přepsal roli podnikatele Barniera pro herečku, čímž komedii dost pomohl. S ženským prvkem do hry vstupují nové barvy a motivace, především vztah stárnoucí ženy a někdejší modelky k vlastní osobě i okolí.

Tato poloha se Janě Paulové stala východiskem k řadě vtipně improvizovaných komentářů a vsuvek. Clara Barnierová je pro ni napsaná doslova „na tělo“, neboť Paulová je jednou ze vzácných hereček se smyslem pro klauniádu a schopností groteskního sebeshození, při zachování ženského půvabu a sexappealu.

Její Clara je smrští dynamického herectví a pohrávání si s postavou i hledištěm, drží inscenaci pohromadě a diváci se těší na její každý další vstup na scénu. Nekopíruje slavnou předlohu, umí být svá, a jen v nejbláznivějších pohybových eskapádách trochu zbytečně vaří z funésovských ingrediencí.

Foto: Richard Kocourek

Jan Kříž jako masér a boxer Thibault s Clarou Jany Paulové.

Paulová touto inscenací debutovala i jako režisérka. A volila dobře. Lady Oskar je spolehlivě napsaná feydeauovská situační komedie založená na záměnách osob i kufříků, jíž není třeba nijak zvlášť režijně pomáhat, spíše ji citlivě usměrňovat, hlídat její temporytmus a dát příležitost herecké fantazii. A to se v Kalichu daří.

Oporou je Paulové vtipný překlad a šťastně typově vybrané herecké obsazení dalších rolí, ať už je to David Suchařípa v excentrickém módním návrháři Maximovi, Ladislav Hampl vězící v neslušivém kostkovaném obleku účetního Philippa, Leontina Hromádková v připitomělé dcerunce Lauře, jež jako by vypadla z arzenálu The Addams Family, anebo neodolatelně natvrdlý svalovec Thibault v podání Jana Kříže, který je i autorem vkusné a funkční scény.

Lady Oskar má pro Kalich hodnotu další divácké tutovky, s drajvem i hravostí Boccheriniho menuetu, který zní průběžně představením v duetu s akční hudbou Milana Svobody.

Guillaume Mélanie: Lady Oskar
Překlad Anežka Svobodová, režie Jana Paulová, scéna Jan Kříž, kostýmy Samiha Maleh, producent Michal Kocourek. Česká premiéra v Divadle Kalich, Praha

Hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám