Hlavní obsah

RECENZE: Ladislav Smoljak znovu s námi

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina, kolegové, přátelé – ti všichni se dali dohromady, aby zavzpomínali na Ladislava Smoljaka, který zemřel v prosinci 2010. Vznikla knížka, která je na hony vzdálená senzacechtivým náhrobkům, jež po smrti staví známým osobnostem s velkou pohotovostí i povrchností bulvár.

Foto: Právo- Petr Hloušek

Ladislav Smoljak

Článek

Sedmadvacet autorů zachycuje Smoljaka v jeho mnoha životních rolích – jako otce a dědečka, učitele, režiséra, (ne)herce, scenáristu, vědce, vynálezce a zlepšovatele, stavitele, chovatele zvěře všeho druhu, občana, kterého nenechával stav společnosti nikdy chladným, a autora mnoha peticí anebo kapitána plachetnice křižujícího Slapy v podmínkách, za kterých by si to netroufli sebezkušenější vodáci.

Z pestrého kaleidoskopu krátkých i delších vzpomínek vysvítá obraz nesmírně činorodého člověka, který žil život naplno, stále dychtil dozvídat se nové věci a také je sdělovat svému okolí. Je to znát i ze spousty fotografií, na nichž Smoljak neustále někam míří, rozkládá rukama, vysvětluje, režíruje, organizuje anebo aspoň diskutuje s milovanou jezevčicí Lojzičkou. Je to knížka, od které se hned tak neodtrhnete.

A když v ní listujete, máte pocit, že alespoň na chvíli znovu ožil ten neodolatelný pán s úsměvem i duší Alberta Einsteina.

Tady všude byl – Ladislav Smoljak

Fragment, 167 stran, 399 Kč

Hodnocení 100 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám