Hlavní obsah

RECENZE: Komiks 1984 nedělá geniálnímu sci-fi románu ostudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dystopický román anglického spisovatele George Orwella inspiroval českou komiksovou verzi Matyáše Namaie. Příběh, který Orwell dopsal v roce 1949, je pořád děsivě aktuální.

Foto: Kontrast

Ukázka z nové verze románu 1984.

Článek

Román zpracovával neotřelým způsobem formou temného thrilleru otázky jako ztráta svobody, ztráta soukromí, špehování občana státem, manipulace, propaganda a falšování historie. Po 72 letech můžeme konstatovat, že z Orwellových témat nezastaralo, bohužel, prakticky nic.

Spisovatel tehdy předpověděl sledování lidí, před kterým nelze uniknout (v románu se vyskytují obrazovky, které umí vysílat, ale i slídit úplně všude, včetně soukromých bytů), mediální manipulaci a propagandu včetně rozsáhlých ideologických změn jazyka.

Děj se odehrává v Oceánii, fiktivní říši diktátora známého jako Velký bratr, který je na všech plakátech a obrazovkách, ale reálně se s ním nelze setkat. Vládnou za něj zástupci Strany, která se nikdy nemýlí, a rozhoduje úplně o všem. Řadový občan Winston je zaměstnán v úřadě, kde mu nařídí falšovat historii tak, aby všechny staré články odpovídaly tomu, co momentálně tvrdí Strana. Plní své povinnosti, až jeho nudnou existenci naruší setkání s tajemnou Julií, rebelkou, která ho děsí i přitahuje. Soukromé vztahy jsou však Stranou přísně zakázány a ideopolicie číhá všude.

Foto: Kontrast

1984.

Nová komiksová verze je syrová až brutální. Snaží se přiblížit paranoidní atmosféře Orwellova nepřekonatelného románu. Škoda, že písmo v bublinách je příliš malé, čte se obtížně, a také časová posloupnost obrázků bývá občas zmatená.

Velmi šťastným rozhodnutím bylo kreslit černobíle s ojedinělým užitím rudých ploch (např. výbuchy nebo symbolická rudá stuha, kterou nosí Julie). Hrubější kresba tváří hrdinů se nesnaží o úplně realistické pojetí, bývá expresivní a připomíná třeba komiksy z padesátých let. Retro atmosféra komiksovému příběhu sluší, byť pojednává o věcech, které retro nejsou.

Celkové hodnocení: 75%

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám