Hlavní obsah

RECENZE: Kniha o páru, jenž k sobě nenachází cestu

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Láska může být toxická i žádoucí zároveň a vztahy dnešní mladé generace jsou komplikovanější než kdy dříve. Normální lidi z pera bezmála třicetileté irské prozaičky Sally Rooneyové, za něž si vysloužila nominaci na Man Bookerovu cenu, jsou portrétem dvou ztracených jedinců. Proklamovaný bestseller, který byl letos adaptován na seriál, se však utápí v lacinosti předložených idejí.

Foto: Argo, Novinky

Obal knihy

Článek

Na střední škole je Marianne přemýšlivá a z pohledu ostatních zvláštní samotářka z bohatých poměrů. O několik společenských tříd níže je její spolužák Connell, který je naopak přátelský a v kolektivu uznávaný. Jeho neprovdaná matka pracuje jako hospodyně u Marianniny kruté rodiny, jež s dcerou jedná se značným opovržením.

Connell s Marianne začínají jako důvěrní přátelé a překotně se stávají sexuálními partnery. Ačkoli se posléze nechávají unést oparem lásky, v jejich vztahu nedochází k naplnění. Nezdravé pouto mezi nimi přežívá i na univerzitě, kde se znovu potkávají. Situace se otáčí, a zatímco dívka je v jiném prostředí, kde ji jako podivínku nikdo nezná, za hvězdu, Connell se spíše straní.

Autorka čtení zrovna neusnadňuje častými a nepříliš podloženými časovými přeskoky v ději, přičemž vynechané události průběžně objasňuje až následně. Záměrně také nepoužívá uvozovky u přímé řeči, na níž kniha z velké části stojí, což se nejeví jako opodstatněné. Není to ale na škodu, dialogy jsou vcelku autentické a přiléhavé.

Potíž představuje načrtnutý tandem protagonistů, z nichž ani jeden nevzbuzuje špetku sympatie a mnohdy se neudržuje v mezích přijatelnosti. Marianne se někdy chová nepochopitelně cynicky, Connell má zase nepříjemně špatné komunikační dovednosti.

Oba bezcílně těkají předem odsouzenými známostmi i životem obecně, aniž by byly patrné jejich motivace. Když se poté dostává na scénu povrchní líčení deprese, psychického tlaku, násilí mezi příbuznými nebo masochistických sklonů, hráz snesitelnosti se protrhne.

Spisovatelka jako by nastolená, poměrně závažná témata brala na lehkou váhu, vykresluje je totiž značně černobíle a nevěrohodně. Ve výsledku ničím novým na poli romancí o mladistvých mileniálech nepřispívá.

Sally Rooneyová: Normální lidi
Argo, překlad Radka Šmahelová, 224 stran, 298 Kč

Hodnocení 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám