Hlavní obsah

RECENZE: Když si pachatel hraje s detektivy na kočku a myš

Právo, SAK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni fandové detektivní trilogie Hadrový panák očekávali další příběh od jejího autora Daniela Colea. Přání se jim splnilo, nedávno vyšla jeho novinka Imitátor.

Foto: Twitter D. Colea

Daniel Cole v knize vyměnil své detektivy.

Článek

A je třeba říct, že Cole nezklamal ani tentokrát. Na scénu sice nepřivádí původní tandem detektivů Fawkese s Baxterovou, ale jeho noví vyšetřovatelé, detektiv Benjamin Chambers a konstábl Adam Winter, řeší opravdu zapeklitý příběh, který čtenáře spolehlivě vtáhne do děje.

Začíná v roce 1989, kdy v Londýně řádí vrah, který své oběti aranžuje do pozic klasických sochařských děl. Na jednom místě je nalezeno tělo symbolizující Rodinova Myslitele, na jiném zpodobnění Michelangelovy Piety. Chambers a Winter mají v hledáčku dva podezřelé, ale nikdo jim nevěří, že se jedná o dílo sériového vraha.

Když pak Chambers přijde málem o život, jeden případ je vyřešen, druhý odložen k ledu a stává se z něj tzv. pomníček. Po sedmi letech se ale k němu vrátí policejní elévka Jordan Marshallová, která oba kriminalisty přiměje ke spolupráci. A začnou se dít věci. Teprve teď rozjede pachatel své hrůzné dílo ve velkém stylu.

Příběh se čte jedním dechem, což je jistě i zásluhou kvalitního překladu Lenky Faltejskové. Oba detektivové jsou lidé z masa a kostí, a proto není divu, že v osobním životě mají své problémy, i když ne tak závažné, jakým obvykle čelí jejich kolegové v severských detektivkách (alkohol, rozvrácené rodiny, problémoví potomci).

Foto: Kalibr

Obal knihy

Chambers má například „jen“ příliš všímavou manželku a velmi nepříjemnou matku, která se k jeho ženě chová jako k onuci, na což on reaguje typicky mužsky. Dělá mrtvého brouka. Jeho kolega Winter zase nemá štěstí v lásce. Policejní nováček Marshallová pak cosi skrývá pod tetováním na pažích.

Kniha je také hojně kořeněná černým humorem, mimo jiné i proto, že Chambers a Winter se rádi špičkují a jejich dialogy jsou zábavné a živé. I proto jsou vrahovy hrůzné instalace pro čtenáře „stravitelnější“. Jelikož se na počátku děje ocitáme v roce 1989, autor popisuje jinou Británii, než jak ji známe dnes.

V příběhu je totiž jedna z postav překvapena Chambersovou tmavou pletí: „Černýho detektiva jsem ještě neviděl,“ řekne mu a od kriminalisty se mu dostane odpovědi, že „všechno je jednou poprvý“.

Velkým plusem knihy jsou ilustrace Alexandry Limonové. Netřeba tedy dohledávat, jak vypadají skulptury, které vrah instaloval. Doufejme, že v blízké budoucnosti se s trojkou sympatických detektivů setkáme znovu.

Daniel Cole: Imitátor
Kalibr, překlad Lenka Faltejsková, 336 stran, 399 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám