Hlavní obsah

RECENZE: Kateřina Marie Tichá v ústraní dozrála

Právo, Jaroslav Špulák

Když v roce 2015 vyšlo minialbum Kateřiny Marie Tiché nazvané Otazníky, nenásledoval po něm výrazný nástup zpěvačky na scénu, avšak pozornému posluchači neuniklo, že v ní cosi nadějného dříme. V dalších letech dozrávala na pódiích jako host skupiny Jelen i v ústraní, kde vznikaly její důležité písně. Na albovém debutu Sami pak optimistická očekávání rozkvetla.

Foto: Universal Music/Petr Kozlík

Kateřina Marie Tichá může oslovit mnohé posluchače.

Článek

Leckomu může Tichá svým záběrem připomenout francouzskou zpěvačku Zaz. V jejím stylovém rejstříku jsou pop, folk i doušek šansonu, v součtu to tvoří pestré, leč nepřeplácané album s přehledným zvukem a citlivou produkcí Ondřeje Turtáka.

Tichá to korunuje hned několikrát. Předně vyzrála jako zpěvačka. Její hlas je jistý a pevný, se samozřejmostí se pohybuje na poměrně dlouhé linii rozsahu, přičemž si dovolí i s lehkostí a samozřejmostí jen tak jakoby mimoděk pozpěvovat.

Velmi silná je v baladách, ať už jde o Zničenou zem, nejemotivnější a v součtu s výtečnou interpretací nejsilnější píseň na albu, naléhavou Kdyby tak či závěrečný, o hru klavíru opřený Vítr, v němž odhaluje své pěvecké kvality. Sluší jí i francouzským šansonem ovlivněná poloha v písních Sami či Příteli, stejně tak inklinace k popu, kdy pracuje nejenom s jasnou melodií, ale i zvukovou laskavostí.

Foto: Universal Music

Obal alba Sami.

Přišla také s kvalitními texty. Píše básně, ctí české žánrové klasiky a nechala se jimi inspirovat. Její texty se pokud možno vyhýbají klišé a lacinostem, naopak s každým rýmem odhalují, že nádheru češtiny stojí za to hájit. Tichá to dělá tak důkladně, že je v některých textech těch slov možná až moc.

Album Sami necílí na zvolené posluchače. Pro ty pozorné protagonistka připravila kvalitní texty i zajímavé aranže písní s rozhodujícím podílem živých nástrojů. Pro „spotřebitele hudby“ zase písničky, které si mohou velmi oblíbit, zvláště věnují-li jim více poslechů.

Kateřina Marie Tichá má k singlu Sami emotivní videoklip

Kultura
Kateřina Marie Tichá: Sami
Universal Music, 40:25

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám