Hlavní obsah

RECENZE: Kam zmizeli obyvatelé švédského městečka?

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se Alici podařilo natočit vysněný dokument, mohla by to být bomba. Ukázala by světu nikdy nevysvětlenou záhadu, která zasáhla i její rodinu. Možná by ji dokonce i rozpletla.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Alice, kterou záhada zmizelých obyvatel městečka Silvertjärn fascinovala odjakživa, sice zprvu chtěla našlapovat zlehka, v podstatě jen obhlédnout lokace, natočit a nafotit materiál pro případné sponzory. V duchu však toužila po tom, přijít s peckou, rozkrýt tajemství dávno zapadlé prachem a hlavně zjistit, co se stalo s její rodinou, která ve městě na rozdíl od její babičky tehdy zůstala.

V padesátých letech v Silvertjärnu zavřeli doly, které tamní obyvatele živily. To byl pomalý začátek pádu. Nikdo ale nemohl tušit, že bude ještě strmější. Že všichni obyvatelé zmizí neznámo kam, policisté nikdy nevypátrají, co se stalo, a zanechají městečko pusté přesně v tom stavu, v jakém bylo opuštěno.

A tak se rozjede Alice s malinkým štábem, pouze v pěti lidech, do prokletého místa daleko od civilizace. Je nasnadě, že to nebude procházka romantickou vesnicí, která usnula v čase a pomalu obrůstá růžemi. Záhy se skupinka dokumentaristů přesvědčí, že Silvertjärn nejspíš nezůstal tak zcela prázdný.

Thriller Camilly Stenové má pro rozjezd všechno, co potřebuje. Nosný nápad, velkou dávku tajemna, záhadné místo a také nevyjasněné vztahy mezi hlavními postavami. Autorka slušně graduje napětí a příběh posouvá postupně dál pomocí dvou časových linií. Jednak té současné, v níž se filmaři pohybují mrtvým městem, jednak minulé, v níž pohledem Aliciny prababičky sledujeme dění v tehdy ještě živoucím Silvertjärnu.

Kniha se čte poměrně zlehka a rychle, autorka střídá obě doby vcelku vyváženě, občas zabrousí do minulosti hlavní hrdinky a přiblíží okolnosti jejích vztahů s ostatními. Postupně přidává plyn a děj žene kupředu akčnějším tempem.

Sem tam se ovšem neubrání zabřednutí do klišovitosti podobných příběhů a nejspíš se leckdy pořádně nezamyslela nad nelogičností, nad kterou čtenář musí přimhouřit obě oči. Lehce nadprůměrný thriller ale rozhodně neurazí a může navnadit na čtení některé z dalších knih, které třeba autorka napíše.

Camilla Stenová: Mrtvé město
Metafora, překlad Adriana Kubrychtová, 416 stran, 359 Kč

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám