Hlavní obsah

RECENZE: Irská poetika outsiderství

Právo, Lucie Zelinková

Saře Baume, dosud českému čtenáři neznámé irské prozaičce, vyšla u nás kniha Jasno lepo podstín zhyna. Za její překlad do češtiny získala Alice Hyrmanová McElveen ocenění Magnesia Litera v kategorii překladu.

Foto: nakladatelství Odeon

Obal irské knižní novinky.

Článek

Podle autorčiných slov částečně autobiografická kniha ve svém námětu získala po úspěchu ve světě ohlas i u nás. Poeticky laděný příběh vypráví o osudu staršího samotářského muže, který jednoho dne narazí na inzerát s opuštěným psem.

Půvabný i syrový popis

Ke zraněnému, nevrlému tvorovi pocítí sympatie a z útulku si ho odveze do svého domova, kterým je vybydlený dům. Po incidentu jsou nuceni dát se společně na útěk, a z knihy se tak stane vyprávění o road tripu člověka se psem. Půvabný, avšak zároveň syrový popis.

Vyprávění je poetické, což se odráží i v samotném názvu knihy, který pojmenovává jednotlivá roční období – jaro, léto, podzim a zimu.

Autorka se pokusila popsat cestu dvou do smutku pohroužených, ztracených duší zpátky k radosti ze života a vzájemnému pochopení, nalezení vztahu, pouta a porozumění. Na začátku dva ztracení tvorové nalézají vzájemně sami sebe, což vede k nenásilně a přirozeně dojemným scénám.

Pes je nejbližší přítel

Příběh je protknut všudypřítomným smutkem, téma samoty je tu dopodrobna prozkoumáno. Stále přítomna je nešťastná minulost obou hrdinů, před kterou společně utíkají.

Zajímavým aspektem knihy je samotný tón vyprávění. Příběh totiž vychází z úst sedmapadesátiletého Raye, který promlouvá právě k onomu psovi. Nemluví ke čtenáři, nepřemýšlí sám pro sebe, vypráví psovi, nejbližšímu příteli.

Kniha Jasno lepo podstín zhyna přináší jasnou zprávu o tom, že v některých příbězích jsou si zdánlivě neviditelní tvorové vzájemně celým světem.

Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna
Odeon, překlad Alice Hyrmanová-McElveen, 264 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám