Hlavní obsah

RECENZE: Humor jde v Rusku ruku v ruce s pláčem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bizarní reality současného Ruska zve spisovatel Dmitrij Gluchovský (někde též Glukhovsky) ve svých Povídkách o vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Dmitrij Gluchovský

Článek

Politici, miliardáři a jejich zmalované konkubíny, chudí dělníci ze středoasijských zemí, ubohé ruské babičky. Gluchovský má široký záběr a nevynechává žádnou součást složité ruské společnosti. Jeho povídky se odehrávají v mnoha prostředích, zajímavé je zaměření na menšiny (Tádžikové, Čečenci), které žijí na okraji jako „podlidé“, jejichž život nemá v Rusku valnou hodnotu.

Realitu mísí autor se sci-fi a nezřídka tvoří grotesku - brutální, hrubou, hořkou jako Rusko samo. Život ve velké východní zemi neomezených možností zřejmě autory hodně směruje ke sci-fi prvkům, už Bulgakov se tomuto žánru věnoval a později se fantastika v Sovětském svazu rozrostla ještě více, i když to byla často naivní komunistická verze.

Také duchařina se pěstuje hojně, na zázraky je Rusko bohaté a u Gluchovského mají samozřejmě ironickou podstatu. Většina povídek funguje jako rozšířená anekdota s překvapivou pointou, jde tedy o texty dost krátké a z toho vyplývá i nedostatek místa na prokreslení charakterů či delší děj. S postavami si nestihneme vytvořit silnější vztah, ale i tak je to zábava. I když poněkud mrazivá.

Celkové hodnocení: 70%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám