Hlavní obsah

RECENZE: Hlava, tělo, prostor a zvuk v chaosu i harmonii

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostoru holešovických Jatek78 uvedl v neděli 21. října principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák ml. premiéru projektu ADHD. Název je odvozen od diagnózy poruchy pozornosti s hyperaktivitou, s níž má autor námětu a režisér osobní zkušenost.

Foto: Jakub Jelen

Hlava, která nejde vypnout, je jedním z obrazů.

Článek

Projekt se rodil tři roky a předcházelo mu podrobné zkoumání fenoménu ADHD i vznik platformy Hejbej se a tvoř, jejímž cílem je ukázat rodičům dětí s ADHD nový cirkus jako příležitost k fyzické a myšlenkové kreativitě.

Osm aktérů vzešlo pečlivým výběrem z padesáti účastníků konkurzu. Pocházejí z různých zemí, od chladného Finska a Kanady přes Belgii, Nizozemsko, Španělsko až po temperamentní Argentinu, Venezuelu či exotickou Indonésii. Ačkoli spolu pracují poprvé, okamžitě zaujmou dokonalou sehraností, empatií a zaujetím, s nimiž se - v rámci svých akrobatických aktivit - tématu zmocňují.

Tanec přechází v akrobacii na čínské tyči, žonglování, ďábelskou jízdu na kolečkových bruslích a ta opět v hair hanging, při němž akrobat pluje vzduchem zavěšen za vlasy, či kroužení v cyr wheelu. Špičková akrobatická čísla ale pokorně slouží celku. Svým jazykem vyjadřují téma poruchy soustředění, chaosu, úzkosti, potřeby totálního vyčerpání energie, agresivity i něhy, zmatku z prostoru i vlastní hlavy, která nejde vypnout.

To vše se odehrává na vratké točně umožňující naklonění libovolným směrem - pro téma ADHD geniální scénografické řešení. Když v závěru artisté vyvažují svými těly křehkou rovnováhu kruhové plošiny opřené pouze centrálním osovým bodem, je to přesná tečka za strhujícím představením. Kromě akrobatických dovedností slouží celku i dynamická, provokativní a i zklidňující hudba, kostýmy, světelná režie a nápaditá choreografie.

Do pohybových, akrobatických a tanečních aktivit zaznívá text, čerpající na jedné straně z výpovědí rodičů dětí s ADHD, na druhé ze sdělovaných pocitů jedinců s touto diagnózou. Místy ale působí vzhledem k výmluvnosti pohybu trochu nadbytečně.

ADHD je jedním z nejlepších, ne-li nejlepším dílem, které Rostislav Novák ml. vytvořil. Dosáhl v něm vyšší kvality nového cirkusu jako prostředku dokonale artikulujícího téma.

Rostislav Novák ml.: ADHD
Námět a režie Rostislav Novák ml., dramaturgická spolupráce Jan Tošovský, scénografie Pavla Kamanová, choreografie Thomas Steyaert, kostýmy Petra Ptáčková, hudba Jan Balcar. premiéra 23. října v Jatkách78, Praha

Hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám