Hlavní obsah

RECENZE: Hlasové žonglování Adama Lamberta stojí nad písněmi

Právo, Jaroslav Špulák

Američan Adam Mitchel Lambert patří k těm nadmíru talentovaným zpěvákům, kteří se rodí jednou za čas. Výrazně na sebe upozornil v roce 2009, kdy uspěl v soutěži American Idol. Tehdy si ho vyhlédli členové skupiny Queen a později jej přizvali, aby v jejich sestavě coby host obsadil post zpěváka. Lambert je ale i sólista. Novinka Velvet je jeho čtvrté album.

Foto: Milan Malíček, Právo

Adam Lambert na pódiu pražské O2 areny.

Článek

Celosvětově si o pozornost řekl první spoluprací s Queen v roce 2012. To už měl v prodeji debut For Your Entertainment (2009), na němž se profiloval jako představitel tanečního popu. Na dalších dvou deskách přidal elektroniku a Velvet je jeho poctou hudbě minulých let.

Třináct písniček je probírkou inspiracemi proměněnými ve skladby. Jako by šlo o to, najít žánr, v němž bude Lambert nejpevnější v kramflecích a přitom se stylově až tak nevyhraní.

Foto: Empire

Obal alba Velvet.

Je úžasný zpěvák s nebývalým rozsahem. Svou roli zvládá bravurně, místy výrazem jen tak pro potěšení připomene třeba Michaela Jacksona, Whitney Houstonovou nebo Janis Joplinovou. Jeho skutečná pěvecká tvář v tom přitom nemizí, protože je dána součtem všech těch výrazových inspirací, nasáváním toho nejlepšího z historie.

Velvet je album vyskládané z funku, soulu, glam rocku, popu i rocku. Ve své pestrosti je zábavné a příjemné. Potíž je v tom, že písničky z něho nevnikají tak snadno pod kůži.

Po poslechu desky je si člověk vědom toho, že zažil nádherné pěvecké okamžiky a setkal se s velkým talentem. Konkrétní písně si ale v paměti neodnese. Proto si je pustí znovu a znovu, až nějaká přece jenom utkví. A ta se stane jeho představou o repertoáru Adama Lamberta.

Adam Lambert: Velvet
Empire, 44:00

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám