Hlavní obsah

RECENZE: Historie internetu v románu

Právo, Lucie Zelinková

V románu Jedničky a nuly se debutant Tomáš Grombíř pokusil vytvořit postavu moderního počítačového génia. Vykreslil proměnu zakřiknutého chlapce v zámožného, citově mrtvého a do drahého obleku oděného IT specialistu, pro kterého je jeho talent a vášeň darem i zhoubou.

Foto: nakladatelství Paseka

Obal knižní novinky

Článek

Grombířův debut vypráví na pozadí společenských a především technologických změn 90. let příběh chlapce, později muže, který je jakousi českou variantou Marka Zuckerberga spojeného s mužem, který v osobní sféře života ztratil lidské hodnoty, je citově nezralý a nejen svět technologií, ale i vztahů vidí v podstatě jako soustavu jedniček a nul.

Jazykově dobře zvládnutá prvotina se místy zamotává do přetechnizovaných vět s odbornými termíny, neztrácí však na poetice vyprávění. Spojením technického jazyka a autorovy poetiky vznikají velmi pestré a zajímavé jazykové konstrukce.

Hrdina Adrian proklouzává celými roky, potkává ženy, které pro něj nejsou ničím víc než prázdnými postavami k pobavení, až na jedinou, jejíž hodnota tkví v její nedosažitelnosti. Z „ajťáka” se průběhem času stane verze luxusního lovce, zámožného muže, který v povrchním, fyzickém světě může dosáhnout na cokoli, co si zamane. Grombíř se nikterak nebojí tematizovat skutečné kauzy za použití reálných postav, do děje je tak zakomponován třeba námět kuponové privatizace.

Román je v počátku provázen výkladem historie IT v českém prostředí, popisem adaptace osobních počítačů a zejména internetu v českých domácnostech a firmách. Jedničky a nuly jsou neobvyklým románem, jakému by se v české literatuře jen těžko hledal podobný titul.

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám