Hlavní obsah

RECENZE: Hájíček přesunul venkovský neklid do současnosti

Novinky, Lucie Zelinková

Po Selským baroku a Rybí krvi napsal Jiří Hájíček třetí román ze své volné vesnické trilogie morálního neklidu. Jmenuje se Dešťová hůl. Posunul se v něm v čase do současnosti a přidal na poetičnosti jazyka. Vznikla tak jedna z nejvýraznějších českých knih letošního roku.

Foto: archív Host

Obal knihy Dešťová hůl

Článek

Hájíček je jeden z nejcennějších současných českých autorů. Síla a nevtíravá angažovanost, se kterou své romány píše, dávají vzniknout velmi zajímavým textům.

V Dešťové holi se opět vrací do prostředí venkova a staví svého hrdinu Zbyňka, muže ve středních letech, mezi město a venkov. Původem rodák ze vsi, z prostředí jemu citově blízkého a nabízejícího mu variantu života podle vlastních představ, zjišťuje, že město mu dalo život jiný, než jaký si vysnil. Formovalo ho a učinilo z něj jistý prototyp moderního rezignovaného až nešťastného člověka. Srdcem byl na vesnici.

Hájíček netříští příběh do větší oblasti, jako tomu bylo v Rybí krvi, kdy spíše než za osud jedince bojuje za neštěstí vesnice. V Dešťové holi nehraje na tolik silnou strunu, neotevřel tak silné téma, ovšem výrazně přidal na poetičnosti jazyka, ubral na strohosti vět.

Prózou prochází výrazný motiv půdy a téma neukotvenosti, rozháranosti člověka. Právě aspekt jedince a zaostřenosti na jeho osobní život dělá z románu méně naléhavý příběh z hlediska společenského poslání.

Z pohledu vlastní konfrontace však Hájíček na čtenáře apeluje maximálně. Empatii svým psaním dokáže vzbudit spolehlivě.

Jiří Hájíček: Dešťová hůl
Host, 280 stran, 299 Kč

 Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám