Hlavní obsah

RECENZE: Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav

Právo, Věra Míšková

Jeden z nejočekávanějších filmů druhého pololetí je v kinech. Potterovská spisovatelka a scenáristka J. K. Rowlingová a režisér David Yates vyslali na svět druhé pokračování nové série, film Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny.

Foto: Vertical Ent.

Jude Law jako Albus Brumbál

Článek

Podobně jako u jiných velkohitů jako Harry Potter či Avatar ovšem nezůstane u dvou nebo tří pokračování. Harry Potter měl sedm filmů, Avatar už má ohlášena čtyři pokračování jedničky a stejně tak Fantastických zvířat má být celkem pět, ta poslední v roce 2024.

Už z uvedeného je celkem jasné, že aktuální dvojka nebude mít zrovna největší napětí a spád. Po okouzlení z prvního dílu, kde jsme se seznámili s Mlokem, fantastickými zvířaty, jako je kůrolez Větvík nebo hrabák, a s dalšími postavami, lehce si připomněli potterovskou ságu a přijali nové postavy a zápletky, se ve dvojce vše jen roztahuje do šířky i hloubky. Nepochybně proto, že je třeba v dalších dílech mít s kým a o čem hrát. Teprve v pátém filmu se pravděpodobně dostaneme k rozuzlení a k vyvrcholení.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločinyVideo: Vertical Ent.

K připomínce potterovské ságy patří Albus Brumbál, o němž se v jedničce Fantastických zvířat sice mluvilo, ale teprve teď dostal tvář Judea Lawa s jeho charismatem, šibalstvím a příjemným nadhledem. Je tedy mnohem, mnohem mladší, než jak znal Harry, a má i své z minulosti zřejmě hodně zapeklité tajemství.

Toto tajemství je i důvodem, proč právě on se nemůže postavit Grindelwaldovi (opět v podání Johnnyho Deppa, který dostal víc prostoru a výborně si ho užívá), který po zatčení na konci jedničky dramaticky prchnul a znovu se snaží prosadit svou vizi budoucího světa. V něm mají mít nadvládu kouzelníci a mudlů má zbýt jen tolik, kolik jich bude zapotřebí „jako mul a mezků“.

Namísto sebe by tedy Brumbál rád vyslal do boje s Grindelwaldem Mloka (proti jedničce poněkud zasmušilejší Eddie Redmayne), který má ovšem svých starostí také dost: Na kterou stranu se postavit? Nebo raději zůstat nezařazen? A je vůbec druhá varianta možná?

Rozehrává se i příběh Credence, o němž si nejen Mlok myslel, že je mrtev. Bledý mladý muž však žije a pátrá po svém původu...

Ve Fantastických zvířatech: Grindelwaldových zločinech je rozehráno mnoho zápletek, mnoho hlubokých témat, jakým je právě hledání identity nebo rozhodování, kam se má člověk postavit a jakou cestou se vydat. Vede to až k nepřehlednosti a patrně jen velmi zapálený a výtečně zorientovaný divák pobere do důsledku všechno, o čem tu známé i množství nových postav mluví...a mluví a mluví.

Akce a fantastické efekty samozřejmě nechybí, přičemž jejich dokonalé technické provedení už považujeme u super nákladných velkofilmů za samozřejmost. Jsou ale pohříchu jen občasným zpestřením dlouhých monologů a dialogů, přemítání spíše temného a existenciálního než zvídavého.

Zato titulních fantastických zvířat diváci užijí mnohem méně než v prvním filmu. K Větvíkovi a hrabákovi s jeho mláďaty sice přibude několik nových jako zběsilý kočkovitý hřivoun nebo vodní hastrmanec, ale celkově mají bohužel dost malý prostor a význam.

A co mrzí nejvíc, je (také díky tomu) absence humoru. Zvířata ho nesou vzhledem k jejich malému využití minimálně a jinak ho v existenciálních problémech, jež hrdinové nového filmu převážně řeší, není kde brát.

Není pochyb o tom, že fanoušci obou ság J. K. Rowlingové vyrazí do kina v plném počtu a trpělivě, možná i s nadšením z prostého faktu, že se znovu setkávají se svými oblíbenými hrdiny, zhlédnou dvojku v očekávání věcí příštích. O mnoho víc než ta očekávání jim však novinka nenabídne.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
VB/USA 2018, 134 min. Režie: David Yates, hrají: Eddie Redmayne, Jude Law, Johnny Depp a další

 Celkové hodnocení 60 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám