Hlavní obsah

RECENZE: Ewa Farna výborně zpívá a přitom hledá

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pochyb o tom, že zpěvačka Ewa Farna je hlasový i výrazový talent, kterých se u nás moc nerodí. Po poslechu akustického alba G2 Acoustic Stage není však ani pochyb o tom, že se momentálně nachází na křižovatce a zvolit si správný směr pro ni asi bude těžké rozhodování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ewa Farna nahrála akustický koncert před vydáním svého zatím posledního alba Leporelo.

Článek

Farna už není třináctiletá holka, která má talent a může klidně zpívat jednoduché a prvoplánové texty o bezstarostnosti života. Dospěla a zcela správně si uvědomila, že zůstat nadále dítětem by bylo přinejmenším komické. Současně se jí nechce být tuctovou popovou zpěvačkou, což je chvályhodné.

A tak se s novou deskou Leporelo rozhodla hledat hudební cestu, která jí bude v budoucnu nejvíce slušet, bude jí na ní dobře a bude odpovídat jejímu uměleckému naturelu. Zcela správně se při tom rozhodla přiložit ruku k dílu jako spoluautorka a ještě více se v tomto ohledu semknout s talentovanými muzikanty ze své kapely.

Než vyšla česká verze alba Leporelo, odehrála loni v září v cyklu televizní stanice Óčko akustický koncert, jehož záznam nyní vydává Universal Music. Naši fanoušci tehdy ještě album Leporelo neznali (na rozdíl od polských, tam deska vyšla už na konci roku 2013), Farna jim tedy nabídla několik písniček z něho a mimoděk tak odhalila své silné i slabší stránky.

Foto: Universal Music

Obal akustického alba

V souběhu se staršími písněmi se ukázalo, že disponuje silným a výrazným hlasem, který dobře ovládá a umí si s ním pohrávat i v rámci žánrů, ve kterých se momentálně hudebně pohybuje. Je to ona, na níž celý koncert stojí.

Její kapela totiž hraje to, co jí akustické pojetí písniček dovoluje, rozhodně ale v tomto pojetí není zpěvačce takovou oporou, jako ve studiových verzích písniček, případně na plnohodnotném elektrickém koncertu. Navíc je známo, že Farne „zpěvník“ není plný hitů, naopak jde o písničky mnohdy poměrně nenápadné, jejichž síla se objevuje až postupem času.

Farna pak poněkud neprofesionálně při koncertu přiznává, že „některé nové texty vznikly před dvěma dny“, čímž tak trochu sama sobě upírá právo být profesionální a pár hodin stará slova zazpívat dobře a bez zaškobrtnutí.

G2 Acoustic Stage ale v důsledku ukazuje, že by bylo velmi dobré, aby Farna další cestu, kterou hledá zejména na albu Leporelo, našla a vypravila se po ní. Byla by totiž škoda, kdyby se její talent ztratil kvůli tomu, že ona nebude přesně vědět, jak s ním naložit.

Ewa Farna: G2 Acoustic Stage (CD a DVD)
Universal Music, 79:14

Celkové hodnocení: 60%

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám